Yunanistan'da silahlanan halk değil karşıdevrimci çeteler

Dün birçok gazetede yer verilen "Yunan halkı silahlanıyor" haberinin aslı farklı. Yunan devleti olası bir devrimci kalkışmaya karşı hazırlık yapıyor ve halkı sindirmeyi amaçlıyor.

Dün Yunanistan ile ilgili Anadolu Ajansı (AA) kaynaklı bir haber birçok gazetede yer aldı. "Yunan halkı olası bir kaosa karşı silahlanıyor" başlıklı haber Zaman gazetesinden Yurt gazetesine kadar farklı yayın çizgisine sahip birçok gazetede aynı başlık ve ifadelerle yer aldı. Habere göre, Yunanistan'da olası bir iflasa karşı kendilerine "Vatansever Milisler" adını veren bir grup "zamanı geldiğinde müdahale etmek için" kurdukları kamplarda silahlı eğitim organize ediyorlar. Ancak haberin tümü okunduğunda, AA sanki sıradan yurttaşlar silahlanıyormuş gibi bir eksenle haberi yazsa da, silahlanan güçlerin halk değil paramiliter çeteler olduğu ve bu çetelerin de Yunan devleti tarafından kollandığı anlaşılabiliyor. Yunanistan Komünist Partisi'nin günlük gazetesi Rizospastis'te de konu ile ilgili bir habere yer verilirken, söz konusu silahlı çetelerin Yunan devletinin gözetiminde organize olduğu ifade edildi.

Devrimci bir kalkışmaya karşı sermaye sınıfı hazırlık yapıyor
Kapitalist sistemin dünya ölçeğinde yaşadığı krizi en ağır yaşayan ülkelerden biri olan Yunanistan'da krizin yükünü emekçilerin sırtına yıkmak için Yunan sermayesi, AB, IMF ve Dünya Bankası'nın dayatması ile Meclis'ten geçirilen düzenlemelere karşı halkın büyük bir tepkisi olduğu biliniyor. Tüm kamu kuruluşlarının özelleştirme listesine alındığı, maaşların dramatik ölçüde düşürüldüğü, kamu ve özel sektörde yüz binlerce işçinin işine son verilme kararı alındığı ve halkın sırtına yeni vergiler yüklendiği Yunanistan'da son 2 yılda sayısız genel grev örgütlendi. Ülkede ana muhalefet gücü haline gelen Yunanistan Komünist Partisi, krizden çıkışın işçi sınıfını başını çektiği yoksul halk kesimlerinin iktidara el koyması ile mümkün olduğuna işaret ediyor ve Yunanistan'da düzen değişikliği talebi giderek daha fazla karşılık buluyor. Bu durum karşısında Yunan patron sınıfının ve Yunanistan'ın da üyesi olduğu NATO ve Avrupa Birliği gibi emperyalist güçlerin bildik yöntemlerle halka karşı silahlı çeteleri hazır etmesi zaten bekleniyordu.

Dün AA tarafından geçen haber, halka karşı silahlı çetelerin devlet gözetiminde hazırlık yaptığını gösteriyor. "Yunanistan'da halk, ülkenin iflasa sürüklenmesi durumunda ortaya çıkabilecek kaosa müdahale ederek kendilerini korumak için milis güçleri oluşturuluyor" ifadesi ile AA konuyu açıkça çarpıtmaya çalışsa da, söz konusu milislerin sıradan yurttaş olmadığı AA'nın haberinden de kolayca anlaşılabiliyor.

Özel bir radyo istasyonuna açıklama yaptığı belirtilen "Vatansever Milisler" isimli grubun sözcüsü Yorgos Anestopulos "yapılan eğitimlerde gerçek silahların kullanılmadığını, ancak grubun bazı üyelerinin silahlı eğitimin serbest olduğu Bulgaristan ve Macaristan'a gidip orada eğitim gördüğünü" belirtiyor.

Grubun üyelerinin büyük bölümünün Yunan ordusunun yedek subaylarından oluştuğunu anlatan Anestopulos konuşmasında "Gruba katılmak isteyen binlerce kişi var. Yunanistan'a kaos geldiğinde müdahale edeceğiz. İflas, mecburen kötü durumların yaşanmasına yol açacak. O an geldiğinde her Yunanlı'nın elinde bir silah olacak. Öyle anlarda silah bulunur. Suçluların, ülkenin zor durumundan yararlanarak soygun ve yağmalama yapması bizleri tahrik ediyor. Biz bu noktada müdahale edeceğiz. Bunun için hazır olmalıyız" ifadelerine yer veriyor.

Yunan polis teşkilatı göz yumduklarını itiraf etti
Haberde Yunan Polis teşkilatının da konu ile ilgili açıklaması yer alıyor ve bu açıklama devletin söz konusu çetelere göz yumduğunu gösteriyor:

"Yunan Polis Teşkilatı ELAS, "milis" gruplarıyla ilgili yaptığı açıklamada, bu grupların henüz sorun yaratmadığını ve faaliyetlerinin görülmediğini belirtirken, ELAS Sözcüsü Thanasis Kokkalis, "ülkenin güvenliğinden sorumlu birimlerin devlet tarafından belirlendiğini" ifade ederek, Yunanistan'da, "airsoft" silahların kullanımının yasak olmadığını söyledi."

Bu silahlı çetelerin üyelerinin bir radyoya bağlanarak bu kadar rahat konuşabilmeleri akla, halka korku salmanın hedefleniyor olabileceğini getiriyor. Yunanistan'da polisin kitlesel eylemleri terörize etmek ve eylemlere müdahaleyi meşrulaştırmak için anarşist örgütlenmelerin içine sızdığı, bizzat sivil giyimli polislerin yağma olaylarını başlattığı biliniyor.

(soL - Haber Merkezi)