Yunanistan’da bombalar patladı

Yunanistan’da dün gece ülkenin en büyük hapishanesinin yakınında, bugün ise hem Selanik adliyesinde hem de Atina’daki Maliye Bakanlığı’nda bombalar patladı.

Yunanistan’da sular durulmuyor. Başbakan Erdoğan’ın Atina ziyaretinin başladığı saatlere denk gelen saatlerde patlayan bombalar bu ziyaretle değil, PASOK hükümetinin attığı “kriz adımları”na karşı yasadışı mücadele veren bir örgütün bazı üyelerinin tutuklanmalarıyla ilgili.

Nisan ayının başlarında PASOK hükümeti ülkenin IMF komutasında yönetileceğini açıkladığı sıralarda düzenlenen operasyonda altı kişi, yeraltında faaliyet gösteren Devrimci Mücadele örgütünün yöneticileri oldukları gerekçesiyle tutuklandı. Yunan medyası, bu altı kişinin “işledikleri suçlara” dair ayrıntılı haberlerle konuyu gündemin ortasına oturttu.

Bu altı kişinin yargılanması sürerken, dün gece söz konusu mahkumların da kaldığı hapishanenin dışında bomba patladı. Patlamada bir kişi yaralansa da, hapishanede ciddi bir hasar meydana gelmedi.

Bugün ise Selanik’te adliye binasının önünde ve Atina’da Maliye Bakanlığı dışında birer bomba patladı. Atina’daki bombanın sis bombası olduğu anlaşılırken, kimliği belirsiz bir kişinin patlamadan yarım saat önce Elefterotipiya gazetesi ile ALTER televizyonunu telefonla arayarak 30 dakika içinde bombanın infilak edeceğini, bölgenin boşaltılması gerektiğini bildirdiği öğrenildi.

Erdoğan Papulyas’la ve Papandreu’yla görüştü
İki günlük ziyaret çerçevesinde Atina’da bulunan Erdoğan, bugün Yunan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas tarafından kabul edildi. Papulyas Türkiye ve Yunanistan'ın dost ülkeler olduğunu ve iyi komşuluk ilişkileri olan iki ülke olmaya devam edeceklerin söyledi. Ziyaretin iyi sonuçlar doğuracağını ifade eden Papulyas, her iki ülke halkının da bunu istediğini belirtti. Başbakan Erdoğan da Türkiye ve Yunanistan'ın komşuluk ilişkilerinin farklı bir nokta da olduğunu belirterek, beraberinde 10 bakan ve çok sayıda iş adamı ile Yunanistan'a geldiğini dile getirdi.

Daha sonra Başbakan Yorgo Papandreu’yla görüşen Erdoğan, iki ülke dışişleri bakanlıklarının 21 anlaşmayla ilgili çalışmayı tamamladıklarını ifade etti. Papandreu da “Bu bile bu ziyareti tarihi kılmaya yeter. Eminim daha yeni ve büyük adımlar atarız” diye ekledi.

(soL - Dış Haberler)