YPG Sözcüsü Polat Can: IŞİD ve Esad'a karşı koalisyonun en aktif gücü biziz

ABD'nin Irak ve Suriye'de IŞİD karşıtı bir uluslararası koalisyon oluşturmasıyla gözlerin çevrildiği YPG'den olumlu sinyaller gelmeye devam ediyor. YPG Sözcüsü Polat Can, "IŞİD’e karşı, Suriye rejimine karşı koalisyonca yürütülecek bir savaşta en aktif güç YPG’dir" diye konuştu.

ABD Başkanı Barack Obama'nın, Irak ve Suriye'de, Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne karşı oluşturduğunu uluslararası koalisyonun belirlediği planda adı geçmese de, Batı medyasında "Suriye'deki muhalif gruplar" arasında ismi sıkça geçmeye başlayan PKK'ye yakınlığı ile bilinen YPG'den olumlu sinyaller gelmeye devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta, eski Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) çeteleriyle Kobane'de "Fırat Volkanı" isimli bir ittifaka imza atan YPG, IŞİD'e ve Beşar Esad'a karşı bir uluslararası koalisyonun parçası olmak istiyor.

Radikal'den Mutlu Çiviroğlu'na konuşan YPG Sözcüsü Polat Can, Yekiti Partisi Genel Sekreteri İbrahim Biro ve Sol Parti Genel Sekreteri Muhammed Musa, ABD Başkanı Obama'nın geçtiğimiz hafta yaptığı ve IŞİD'e karşı mücadele planını açıkladığı konuşmayı olumlu bulurken, Polat Can, Yekiti ve Sol Parti'den gelen "rejimle işbirliği" iddialarına karşılık olarak, Haseke, Kamışlı ve Kobane gibi bölgelerde orduya girdikleri çatışmaları hatırlattı.

Can, Biro ve Musa'nın röportajının ilgili kısımları şöyle (ara başlıkları soL ekledi):

Sayın Polat Can, başta size sormak istiyorum: YPG olarak Amerikan Başkanı Barack Obama’nın IŞİD ile ilgili konuşmasını ve açıkladığı stratejiyi nasıl değerlendiriyorsunuz?
Polat Can: Sayın Obama’nın açıklamalarını YPG olarak olumlu buluyoruz. IŞİD’e karşı savaşacak bir koalisyonun oluşturulması önemli bir adım. Atılan bu adımın hem uzun hem de kısa vadede başta Kürt halkı, bölgedeki bütün halklar için, hem Rojava’da hem de Kürdistan’ın güneyinde olumlu sonuçlar getireceğine inanıyoruz.

Sayın İbrahim Biro, peki siz Yekiti Partisi Sekreteri olarak neler diyeceksiniz? Sayın Can bu konuşmayı olumlu buluyor. Siz nasıl değerleniyorsunuz?
İbrahim Biro: Sayın Obama, Suriye ve Irak hakkında konuştu. Irak’takilerin adı geçti, Irak hükümetinden ve peşmergelerden bahsetti. Suriye’de de muhalif gruplara destek vereceğini söyledi. Bu hepimiz için büyük bir fırsat. Obama’nın açıkladığı stratejide Esad’ın yer almayışı çok önemli. Biz muhalefette yer alan ENKS partileri olarak bu uluslararası koalisyonda yer almak istiyoruz. Diğer taraftan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile YPG arasındaki yakınlaşma daha da ilerletilirse Kürtler için yeni fırsatlar doğabilir.

'FAŞİST BAAS REJİMİ'

Sayın Can, ÖSO ile ilişkileriniz son günlerde sıkça tartışılıyor. Biraz ayrıntı verir misiniz bu konuda?
Polat Can: Uzun bir süredir ÖSO’nun bazı grupları ile birlikte hareket ediyoruz. Halep’te, Efrîn’de, Kobanê’de ve daha birçok yerde birlikteliğimiz söz konusu. Kobanê’de ‘Fırat Volkanı’ olarak başlattığımız hareket bu birlikteliğini resmiyete dökülmesiydi. Yani aslında bu harekette yer alan birçok grup bir yıl gibi süredir YPG’nin yanında, cephelerde savaşıyorlar. Tewhid Tugayı’nın doğu kolu, Siwar El-Reqa, Fecir El-Huriye Tugaylarına bağlı Şems El-Şemal taburları, Seraya Cerablus, El Ekrad, Siwar Umunaa El-Reqa vb. gruplar Burkan El-Firat adı altında bir araya geldiler. YPG’nin önderliğini yaptığı bu koalisyonla büyüyüp genişlemek istediler. Çünkü bugün hem Kobanê, hem de Rojava’nın diğer yerler güvenlik açısında iyi yerler. IŞİD buralara ÖSO’nun elinde olan yerlere girdiği gibi giremedi. Suriye’den kaçmak istemeyen bu gruplar YPG ile bir koalisyon oluşturmak istediler. Biz de bunu olumlu bir şey olarak gördük. Amacımız zaten aynı, faşist Baas rejimine, IŞİD ve El Kaide’ye bağlı diğer gruplara karşı savaşıyoruz.

Sayın Can, Sayın Biro ve Musa’nın yorumlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Polat Can: YPG üç yıldır Rojava’yı koruyor ve şimdilerde tek başına IŞİD’e karşı büyük bir direniş sergiliyor. Yapılan yalan yanlış haberler isteseniz de istemeseniz de imajınızı zedeliyor. Fakat son zamanlarda hem dünya basını, hem de önemli karar mercileri YPG’nin gerçeğini gördüler ve ona göre hareket ediyorlar. Hem gelen birçok gazeteci hem de bizimle direkt temasa geçen birçok devlet bize bu gerçeği dile getirdiler. IŞİD’e karşı, Suriye rejimine karşı koalisyonca yürütülecek bir savaşta en aktif güç YPG’dir. Bunu herkes biliyor. Bazı Kürt siyasi gruplar bunu çok iyi anlamalılar. Eğer bunu görüp anlamak istemezlerse de zaten kendileri kaybederler.

'KARAR MERCİİ BİRÇOK DEVLETLE TEMASIMIZ VAR'

Sayın Can, bazı uluslararası güçler ile temas halinde olduğunuzu söylediniz. Bize biraz bilgi verebilecek misiniz bu konuda? ABD de var mı bu güçler arasında?
Polat Can: Biz Rojava’yı özgürleştirip savunma mücadelesine başladığımızda kimseden yardım talebinde bulunmadık, yani kimseye bel bağlamadık. Bir mücadeleye başlarken birilerine bel bağlayan kesimler sırtüstü düşerler. ÖSO’dan birçok grup bundan dolayı sırt üstü düştüler. Bizim Kürtçe bir atasözümüz var ’Çavên li derîyan xwelî li serîyan’ yani umudu başkasının kapısında olanın vay haline. Biz mücadelemize başladığımızda halkımıza ve gücümüze inandık. Yürüttüğümüz siyaset ve taktikler başarıyla sonuçlandı. Bu başarı ile de herkes bizi tanıdı, kabul etti. Bizi şimdi ciddi bir ortak güç olarak yanlarında görmek istiyorlar. Evet, birçok uluslararası güç ile ilişkilerimiz var. Karar mercii birçok devlet de var bunların arasında. Bu ilişkilerimiz henüz son aşamaya ulaşmamış. Zamanı geldiğinde bunları da halkımıza açıklayacağız.

'ILIMLI GÜÇ YOK, AMA BİZİM İTTİFAKIMIZ ILIMLI GÜÇLERLE'

Peki, tekrar Özgür Suriye Ordusu’na ile birlikte hareket etmenize dönelim. Size yöneltilen eleştirilerden biri de radikal gruplarla birlikte hareket etmeniz, mesela bunlardan biri de Tewhid, neler diyeceksiniz bu konuda?
Polat Can: Tewhid Halep’teki en güçlü yapılardan biri. Özellikle Halep’in kuzeyinde etkinler. Bizimle ittifak kuran grup Tewhid’ın Doğu kolu. Kobanê bölgesinden olan grup. Kobanê çevresindeki köylerden gençlerin oluşturduğu bir grup. Onların ailelerini de tek tek tanıyoruz. O konuda herhangi bir sorun yok. Radikal, demokrasi karşıtı gruplarla asla işbirliği yapmayız. İttifak kurduğumuz gruplar, tanıdığımız ılımlı gruplar ve Kürtlerin haklarını da kabul ediyorlar. Zaten YPG çatısı altında birleşmişler, yani YPG’yi devrimci ve Kürt bir grup olarak kabul ediyorlar.

Peki, Suriyeli muhalifler arasında ılımlı güçler kaldı mı gerçekten?
Polat Can: Haklısınız çoğu darmadağın edildiler. Bunu inkâr etmiyorlar. Ilımlı olan, demokrat, liberal olan gruplar sahipsiz bırakıldılar. Çünkü muhalefete destek veren devletler daha çok radikal grupları ön plana çıkarmak istediler. Şimdi şunu da açık söyleyeyim. Birçok devlet de şimdi bu ılımı grupların YPG öncülüğünde bir araya gelmesini, bu şekilde IŞİD’e karşı savaşması isteklerini dile getiriyorlar.

Türkiye’nin tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz peki? Amerika’nın oluşturmak istediği koalisyona imza atmadı.
Polat Can: Türkiye ile YPG olarak bir problemimiz yok. Biz bütün komşularımız ile iyi ilişkilerimiz olsun istiyoruz. Bu bizim prensibimiz. Tabi ki Türkiye’nin de bazı planları programları var. Türkiye’nin de IŞİD’e karşı savaşması lazım. Bir tutum sergilemezse eğer bu Türkiye’nin onlara destek verdiği anlamına gelir. Biz Türkiye’nin IŞİD’e karşı savaşmasını umuyorduk.