YPG: Esirlerin katledilmesi ahlak dışı

Özgür Suriye Ordusu’na bağlı Kürtlerin oluşturduğu Selahaddin Eyyubi Tugayı adlı grup, Eşrefiye’de yaşanan çatışmaların ardından cenazelerin teslim edilmesi için görüşmeye giden YPG üyesi kadını esir alarak katletti. YPG bu vahşi eylemin hesabının sorulacağını söyledi.

Suriye’de Demokratik Birlik Partisi’ne yakın Kürt gruplarla Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) arasındaki gerginlik devam ediyor. 26 Ekim günü ÖSO’ya bağlı islamcı Kürtlerin oluşturduğu Selahaddin Eyyubi Tugayı adlı grubun Halep’in Kürt mahallesi Eşrefiye’ye düzenlediği saldırıda çok sayıda sivil öldürülmüştü. Temmuz ayında Erbil’de Suriyeli Kürt partileri arasında yapılan anlaşma sonrasında oluşturulan Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) kontrolündeki bölgeye yönelik saldırı, sivil bir gösteri esnasında düzenlendi. Saldırıya misilleme amacıyla bir operasyon düzenleyen YPG, islamcı gruba mensup çok sayıda militanı öldürdü.

Selahaddin Eyyubi Tugayı adlı çetenin öldürülen üyelerinin cenazelerini teslim etmek üzere grupla görüşmeye giden YPG heyetinin kadın üyesi Nujin Derik, çete tarafından esir alındıktan sonra infaz edildi. YPG Halep Komutanı olduğu belirtilen Derik’in katledilmesi üzerine YPG güçleri Selahaddin Eyyubi Tugayı’na operasyon düzenledi.

“Hesabını soracağız”
Bugün konuyla ilgili bir açıklama yayımlayan YPG Genel Komutanlığı, Derik’in katledilmesiyle ilgili şunları söyledi:

“26 Ekim günü, hain Kürtlerden oluşan çeteci bir grup Halep’in Kürt mahallesi Eşrefiye’ye saldırıda bulundu. Bu sivil gösterilere karşı saldırıda, çok sayıda Kürt yurttaş katledildi ve yaralandı. Bunun üzerine YPG güçleri devreye girerek çeteci gruba karşı harekat gerçekleştirdi. Bunun sonucu çok sayıda saldırgan öldürüldü ve yaralandı. Silahlı grup ölü ve yaralılarını bırakarak kaçmak zorunda kaldılar. Çatışma sırasında arabulucular devreye girerek, saldırganların Kürtlerin bölgelerine yaklaşmaması koşulu ile ölü ve yaralılarını istediler. Zaten bizim de amacımız kimsenin Kürtlerin bölgelerine saldırmamasıydı. Hiç kimsenin sahasına karşıt bir tutumumuz yoktur. Biz de kimsenin bölgelerimize yaklaşmasını istemiyorduk, bundan dolayı da çete grubunun ölü ve yaralılarının teslim edilmesine olumlu yaklaştık. Bunun üzerine, Halep Komutanı yoldaş Nujin Derik öncülüğünde bir grup arkadaşımız, ölü ve yaralıların teslim edilmesi için, belirlenen noktaya gittiler. Ancak çeteci grup burada arkadaşlarımıza pusu kurmuştu. Ölü ve yaralılarını aldıktan sonra, arkadaşlarımızın üzerine el bombaları attılar. Bunun üzerine tekrar çatışma çıktı, çatışma sonucu Nujin Derik yoldaşımız yaralı olarak kaçırdılar.”

“Bu olaydan bir gün sonra arkadaşımızla telefon üzerinden ilişkiye geçtik. Biz yaralı ve onların elinde olduğunu biliyorduk. Ancak daha sonra hiçbir ilişki kurulamadı. Çeteci grubun, ‘Öldüreceğiz’ tehdidi dışında bir bilgi edinemedik.”

ANF’nin haberine göre, olaylara son vermek üzere 1 Kasım’da Efrin’de ÖSO’nun Halep Askeri Meclisi temsilcileriyle görüşen YPG, burada Derik’in infaz edildiğini öğrendi. YPG’nin yaptığı açıklamada, “Biz başta kendilerini Selahaddin Eyyubi olarak tanımlayan hain Kürtleri sorumlu görüyor ve hesabını çok ağır bir biçimde soracağımızın sözünü veriyoruz” denildi.

Esirlerin katledilmesi ahlak dışı
YPG Genel Komutanlığı’nın açıklamasında esirlerin katledilmesinin ahlak dışı olduğu vurgulanarak, “Biz YPG olarak arkadaşımız Nujin Derik’in vahşi bir şekilde katledilmesi karşısında büyük bir öfke ve nefret içindeyiz. Arkadaşımız sorumluluklarını yerine getiriyordu, halkının savunması için üzerine ne düşüyorsa onu yapıyordu. Bir esirin bu şekilde katledilmesi, ne insanlık ahlakında, ne de yeryüzünde yaşayan hiçbir canlı ahlakında yeri yoktur. Hiçbir savaş kanununda yeri yoktur ve de yasaklanmıştır” denildi.

İslamcı muhaliflerin esir aldıkları kişileri infaz etmelerinin bir diğer örneği ise Sarakeb kentinde yaşandı. Muhaliflerin burada da esir aldıkları 10 askeri, hakaret edip işkence ettikten sonra öldürdüklerinin görüntüleri video paylaşım sitelerinde yer aldı.

ÖSO görüşme çağrısı yaptı
Halk Savunma Birlikleri ile ÖSO arasında tırmanan gerilim, Nujin Derik’in esir alındıktan sonra katledilmesiyle doruk noktasına ulaştı. YPG’den yapılan açıklamada, aynı grupların Efrin’e yönelik saldırılarının püskürtülmesinin ardından ÖSO’nun YPG’ye görüşme çağrısında bulunmak zorunda kaldığı belirtildi. Dün gerçekleşen görüşmeyle ilgili olarak, “Bu görüşmeler Efrin’in ileri gelenlerinden oluşan bir grup tarafından yürütüldü. Bu da Efrin halkının bir zaferidir” denildi.