Yeraltındaki Honduras direniş hükümetinden bildiri

Başkan Manuel Zelaya’nın bir darbe sonrası ülke dışına çıkartıldığı Honduras’ta, yeraltına inen direniş hükümeti üyeleri, bir bildirge yayınladılar.

soL (DIŞ HABERLER) Honduras'ta darbenin ardından halk sokakları doldurup eylemler düzenlerken, Zelaya hükümetinin bazıları aranan üyeleri de başkent Tegucigalpa'da halkla beraber direnişe destek veriyor. Meşru hükümetin direnişteki üyeleri, Pazartesi günü başkentte gizli bir toplantı yaparak bir bildirge kaleme aldılar.

Söz konusu bildirgeyi aşağıda yayınlıyoruz:

HONDURAS: Başkan Zelaya Hükümetinin Üyeleri Honduras Halkına ve Uluslararası Topluluğa Sesleniyor

Biliyoruz ki:
28 Haziran'da, sabahın erken saatlerinde, Cumhuriyetin Anayasal Başkanı, José Manuel Zelaya Rosales, bir grup asker tarafından kaçırılmış ve Kosta Rika'ya götürülmüş orada yaptığı basın toplantısında Honduras Silahlı Kuvvetleri ve Ulusal Meclisi'nin gerçekleştirdiği darbeyi ilan etmiştir.

Biliyoruz ki:
Cumhuriyetin Ulusal Kongresi istifa edildiğini öne sürmüş, ancak sahte imza taşıyan bu istifa mektubu Zelaya'nın kendisi ve hükümetinin üyeleri tarafından yalanlanmıştır.

Biliyoruz ki:
Meclis gerçekle uzaktan yakından ilişkisi olmayan iddialarla, Başkanın ve Hükümetinin sözümona istifasını kabul etmiş daha sonra da yasadışı olarak ve anayasaya aykırı bir şekilde, Roberto Micheletti Bain'i aday göstermiş ve oldu bittiye getirilerek Başkan olarak yemin ettirmiştir.

Biliyoruz ki:
Başkan José Manuel Zelaya Rosales'in ailesi ve hükümetinin üyelerine baskı yapılmaya devam edilmekte, kendilerine herhangi bir yasal koruma sağlanmamaktadır.

Biliyoruz ki:
Oldu bittiye getirilerek seçilen Başkan ve onun yasadışı hükümetinin üyeleri, bakanlar ve askeri yetkililer ile birlikte, akşam saat 09.00'dan, sabah saat 06.00'a kadar sokağa çıkma yasağı ilan ederek, Magna Karta ile güvenceye alınmış hakları ihlal etmişlerdir.

Biliyoruz ki:
Honduras halkının tarafsız bilgi alması olanaksız hale getirilmiş ve ifade özgürlüğüne yönelik pervasız ve su katılmamış bir çabanın ürünü olarak bağımsız medya susturulmuştur.

Biliyoruz ki:
Avrupa Birliği, OAS (Amerika Devletleri Örgütü), Güney Konisi ülkeleri, ALBA ülkeleri, SICA (Orta Amerika Entegrasyon Sistemi) ve Birleşmiş Milletler dahil uluslararası topluluğun bütün üye ülkeleri, askeri darbeyi lanetlemekte yasadışı gaspçı hükümeti tanımayı tamamen reddetmekte ve hepsi de Cumhuriyetin tek anayasal başkanı olan José Manuel Zelaya Rosales'in derhal ve kayıtsız şartsız bir şekilde görevine geri dönmesini talep etmektedirler.

BİZ, BAŞKAN ZELAYA'NIN HÜKÜMETİNİN ÜYELERİ,

1- Yasalara uygun bir şekilde, halk tarafından seçilerek iş başına getirilmiş tek hükümetin yurttaş José Manuel Zelaya Rosales'ın hükümeti olduğunu,

2- Ülkemizde demokrasiye darbe vurmaya çalışan bir hükümetin derilip çatılmasını ve oldu bittiye getirilerek başkan seçilmesini reddederek , sivillerle, işçilerle, siyasi partilerle ve geniş anlamda toplumla birlikte barışçıl bir direniş örgütlendiğini,

3- Honduras halkının demokrasiyi hedef alan darbeye karşı cesaretle ve barışçıl bir şekilde tepki verdiğini,

4- Başkanımızın yanında yer aldığımızı, demokrasiyi savunmaya hazır olduğumuzu ve asil Honduras halkından ve uluslararası topluluktan aldığımız ses getiren ve şükran duyguları ile karşıladığımız destek ile, yasanın hakimiyetini ve halk tarafından seçilmiş olan José Manuel Zelaya Rosales'in hükümetini, anayasal görev süresini tamamlaması ve Honduras halkı adına yorulmak bilmez çabalarını sürdürebilmesi için yeniden tesis edeceğimizi bir kez daha vurguladığımızı,

5- Bütün Honduraslıları, sevgili ülkemiz Honduras'ta kısa bir süre içinde barışı ve düzeni yeniden kurabilmek için, demokrasiyi barışçıl şekilde savunmak üzere bizimle birlikte yola devam etmeye yüreklendirdiğimizi,

HALKIMIZA VE ULUSLARARASI TOPLULUĞA İLAN EDERİZ

Tegucigalpa MDC, 29 Haziran 2009

Direnişteki Honduras Hükümeti'nin Üyeleri

ENRIQUE FLORES LANZA, BAŞBAKAN
EDUARDO ENRIQUE REINA, BAŞKANLIK SEKRETERİ
REBECA SANTOS, MALİYE BAKANI
FREDIS CERRATO, TİCARET VE SANAYİ BAKANI
CESAR SALGADO, FHIS BAKANI (Honduras Sosyal Yatırımlar Fonu)
RICCI MONCADA, ENERJİ BAKANI
EDWIN ARAQUE, HONDURAS MERKEZ BANKASI BAŞKANI
JACOBO LAGOS, BAŞKANLIK PERSONELİ BAKANI
MARCIO SIERRA, BAŞKAN YARDIMCISI
BEATRIZ VALLE, DIŞ İŞLERİNDEN SORUMLU DEVLET BAKANI
CARLOS ORBIN MONTOYA, VERGİ BAKANI
RODOLFO PASTOR FASQUELLE, KÜLTÜR, SANAT VE SPOR BAKANI
MILTON JIMENEZ PUERTO, ULUSAL BANKA VE SİGORTACILIK KOMİSYONU BAKANI
RICARDO ARIAS, BAŞKAN YARDIMCISI
JORGE MENDEZ, SANAA BAŞKANI (Ulusal Su Yolları ve Kanalizasyon İşleri)
FRANCISCO FUNES, INA BAŞKANI (Ulusal Tarım Enstitüsü)
MARCO VELASQUEZ, TAŞIMACILIK VE KONUT BAKAN YARDIMCISI
MARCO TULIO CARTAGENA, INA BAŞKAN YARDIMCISI (Ulusal Tarım Enstitüsü)
ADA SERRANO, PANI GENEL MÜDÜRÜ (Ulusal Çocuk Esirgeme Kurumu)
JOSE MEDINA, ETNİK GRUPLAR YÖNETİCİSİ
ANGEL MURILLO SELVA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANI
MAYRA MEJIA, ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI
MARLON BREVE, EĞİTİM BAKANI
MARCO BURGOS, ACİL DURUMLAR DAİMİ KOMİSYONU BAKANI
KAREN ZELAYA, İŞBİRLİĞİ BAKANI
DORIS GARCIA, ULUSAL KADIN ENSTİTÜSÜ BAKANI
JORGE ALBERTO ROSA, HONDUTEL GENEL MÜDÜRÜ
SUYAPA PRUDOT, HONDURAS ÇOCUK VE AİLE ENSTİTÜSÜ BAKANI