Yeni Katar Emiri İhvan'ı sildi mi?

Babasından iktidarı alan yeni Katar Emiri Tamim'in, Müslüman Kardeşler'in en önemli ismi Yusuf el-Karadavi'yi sınırdışı ederek Katar yurttaşlığından çıkardığı, Hamas lideri Halid Meşal'e de ülkeyi terk etmesi için 48 saat verdiği iddia edildi.

Mısır'da yaşanan askeri darbe ile birlikte, bölgedeki eski ittifakların bir bölümünün bozulduğu ve değiştiği konuşuluyordu. Özellikle Mısır'daki Müslüman Kardeşler ve bölgedeki Katar yükselişinden rahatsız olan Suudi monarşisi, darbeyi ilk kutlayanlardan birisi olmuştu.

Mısır'daki yaşananlardan önce, Katar'da da bir iktidar değişikliği yaşanmıştı. Görünürde gerçek bir neden yokken, eski emir Hamad bin Halife tahtını oğlu Tamim'e bırakmıştı. Gerçekte ise bu değişikliğin ABD'nin desteği ve onayı ile gerçekleştiği, bölgedeki siyaseti nedeniyle tepkileri üzerine çeken ve Suriye konusunda başarısız olan ülke yönetiminin yeniden hizaya çekilmesi ile ilgili olduğu iddia edilmişti.

Bugün ortaya atılan bir iddiaya göre ise, Katar'ın yeni emiri İhvan-ı Müslimin ile ilişkileri kopartma noktasına geldi. elbadil.com'un haberine göre, Katar Emiri Tamim bin Hamad, Müslüman Kardeşler lideri Yusuf el-Karadavi'yi ülkeden kovdu ve Katar yurttaşlığından çıkartılması emrini verdi. Ayrıca Tamim, Müslüman Kardeşler'in ülkedeki tüm bürolarının kapatılmasını istedi.

El Nahar'ın haberine göre ise, Tamim, Hamas lideri Halid Meşal'e Katar'ı terk etmesi için 48 saat süre verdi. Hatırlanacağı üzere, Hamas uzun yıllardır Suriye'nin başkenti Şam'da olan bürosunu Katar'ın başkenti Doha'ya taşıyarak "Arap baharı"ndan yana tavır almıştı.

Katar ve İhvan hakkında ileri sürülen iddialar henüz doğrulanmış değil.

(soL - Dış Haberler)