Yemen'de başka bayrak dalgalanıyor

Sudan'ın ikiye bölünmesinden sonra, Yemen için de bölünmeden söz ediliyor. Güney'deki Aden'de rejimin varlığı hissedilmezken, bölünme yanlıları kadar ülkenin bütünlüğünü savunanlar da bulunuyor.

Yemen bayrağı kırmızı, beyaz ve siyah boyuna şeritlerden oluşuyor. Ülkenin güneyindeki liman kenti Aden’de, Güney Yemen’in sosyalist dönemde kullandığı üzerinde mavi üçgen ve kızıl yıldız olan bayrak dalgalanıyor.

Güney Yemen’de sokaklara hakim olan farklı ruh halinin tek göstergesi ise bu değil. Aden’in sokak duvarlarını hükümet karşıtı graffitiler süslüyor. Duvarlarda Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih karşıtı sloganlar da eksik olmuyor.

Güney Yemen’de, Yemen’in bütünlüğü konusundaki duygular da karışık. Bazıları Güney’in eski günlerde olduğu gibi bağımsız olmasını isterken, ülkenin bütünlüğünü savunanlar da var.

Yine de Güney’de Salih’in güvenlik kuvvetlerine rastlamak zor.

“Harak” olarak bilinen ve Güney’in kendi egemenliğini savunan örgüt yeniden dirilirken, Güney’de ayrılma yönünde bir isyan hareketi olması durumunda ordunun müdahale edip etmeyeceği bilinmiyor. Ordunun, Kuzey’de aşiretlerle Güney’de ise İslamcı militanlarla mücadele ettiği, kendi içinde de fraksiyonlara bölündüğü iddia ediliyor. ABD, Güney Yemen’de El Kaide’nin üstlendiği gerekçesiyle Yemen’le askeri işbirliği yapıyordu.

2007 yılında kurulan Harak’a, Sudan’da Güney’in ayrılmasıyla gerçekleşen bölünmenin de ilham verdiği öne sürülüyor. Bölünme gündeminde öne çıkan isimlerden biri ise, eski komutanlardan Ali Muhammed Asadi. Asadi, ordudan ayrılmış ve 1994 yılındaki savaşta Salih rejimine karşı güneydeki kuvvetlerinin başında savaşmıştı.

Ayrılmak için gerekli altyapının olduğunu öne süren Asadi, kurmak istedikleri düzen için “liberal, sosyal demokrat, Avrupa sosyalizmi”ne yakın tanımlamasını kullandı.

Yemen’in başkenti Sana’da tanklar, hafif silahlı araçlar ve makinalı tüfeklerin bulunduğu kamyonlar görülürken, Aden’de rejimin izlerine rastlanmıyor.

(soL-Dış Haberler)