Yemen’de sosyalist politikacıya suikast

Ülkenin güneyinde Sosyalist Parti üyesi Said Ahmed Abdullah bin Davud’un öldürülmesi, ayrılıkçı hareketin hükümete yönelik tepkisini daha da arttırdı.

Yemen’in güneyinde Sosyalist Parti üyesi muhalif bir politikacının geçen Cuma uğradığı suikast sonucu öldürüldüğü bildirildi. Abyan vilayetinin Zanzibar kasabasında partinin siyasi komite üyesi olan Said Ahmed Abdullah bin Davud’un kimliği belirsiz kişilerce vurularak öldürüldüğünü açıklayan komite başkanı Ali Dahmas, ABD ve Suudi Arabistan tarafından desteklenen hükümeti, olayın sorumlularını bulmakta isteksiz davranmakla suçladı. Davud’un, güney Yemen’in kuzeyden ayrılmasını isteyen ayrılıkçı hareket içinde de aktif olduğu belirtildi. Partinin internet sitesinde ayrıca, Abyan'ın benzeri görülmemiş bir karışıklık içinde olduğu kaydedildi.

Kuzey ve Güney Yemen 1990’da birleşmeden önce sosyalist Güney Yemen’de iktidarda olan Yemen Sosyalist Partisi, bugün de ülkenin üçüncü büyük partisi konumunda. ABD’nin El Kaide’yle savaş gerekçesiyle askeri varlığını giderek arttırdığı ülkede, güneydeki ayrılıkçı hareket, kuzeydeki Şii Husilere karşı da savaşan hükümeti kendilerine karşı ayrımcılık yapmakla ve sosyalist dönemde elde edilen kazanımları yok etmekle suçluyor.
(soL-Dış Haberler)