Yaşam tünelleri Mısır'a geri adım attırdı

Mısır, tüneller vasıtasıyla yapılan kaçakçılıkla yaşamsal ihtiyaçların giderildiği Gazze Şeridi'nde, Refah Kapısı'nı açacağını, ama izinsiz geçişlere göz yummayacağını açıkladı!

soL (DIŞ HABERLER) İsrail ablukası altında bulunan Gazze Şeridi'nde Mısır, Refah Kapısı'nı açacağını açıkladı. İsrail'in ablukası altında tutulan bölgede yaşayan halk, ilaç ve gıda yardımları gibi en temel ihtiyaçlarından mahrum yaşıyor.

Refah Kapısı'nın açılması, Mısır'ın, şeritte mahsur kalan 200 vatandaşını kurtarmak için bir adım atması olarak da değerlendirildi. Çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 200 Mısırlı, 7 ay önce bir ayaklanma sırasında şeride yönelmek zorunda kalmışlardı ve o günden itibaren de bölgede mahsurlardı. Mısır'ın Refah Kapısı'nı açacak olması, tedaviye ihtiyaç duyan ve Mısır'da mahsur kalan Filistinliler için de bir fırsat olacak. Fiili Gazze Hükümeti İçişleri Bakanlığı, sınırı geçeceklerin isimlerini bu haftasonu açıklayacağını belirtti.

Sınırı delen 900 tünel var

Mısır Dışişleri Bakanlığı, sınırdaki kapının açılmasıyla, izinsiz geçişlere fırsat vermeyeceklerini açıkladı. "Refah Kapısı'nı izinsiz geçmek isteyen herkes, gereken cevabı alacaktır" diyen Dışişleri Bakanı Ahmet Ebu el Ghet abluka altındaki şeridin, tüneller yoluyla uzun zaman önce delindiğinden habersiz gibi konuştu.

Mısır`ın haftalık internet yayını El Ahram'da yer alan Saleh el Naami imzalı bir habere göre, Gazze şeridi ve Mısır arasındaki sınır, bir süredir tüneller yoluyla deliniyor. Gazze'de yaşayanların ilaç, benzin ve gıda gibi en temel ihtiyaçlarını bu şekilde sağladıklarını belirten yazar, hasta Gazzelilerin tek umudunun, tünel yolunu kullanarak şeride ilaç sokan kaçakçılar olduğunu belirtiyor. Komisyon üzerinden ilaç kaçakçılığı yapan kişilerden aldığı bilgilere dayanarak, İsrail`in tüneller yoluyla silah taşındığı iddiasının tamamıyla gerçekdışı olduğunu belirten yazar, bir tünelin trafiğini kontrol eden kişinin, tünellerin yüzde 90'ının ilaç ve gıda maddelerini sağlanmasında kullanıldığını ve tünelin öte tarafında bulunan iş arkadaşlarının da ne gönderildiğini bilmeden asla transfere izin vermediğini söylediğini aktardı.

Tünel kazmak, geçim kaynağı

Hamas`ın şeridi kontrol altına almasından sonra İsrail'ın ablukayı sıkılaştırmasıyla, daha hayati bir görev üstlenmiş olan tünellerin sayısı 900'ü bulmuş durumda. Refah'ta sadece tünel kazmakla geçimini sağlayan yaklaşık 1,100 kişi, bu işten aylık 2.400 dolar kazanıyor. Ancak, yapılan işin riski çok büyük. En son bu ay başında çöken bir tünelde beş kişi ölmüş, 15 kişi de yaralanmıştı.

Hatırlanacağı gibi, Abluka Karşıtı Hareket adlı uluslararası bir oluşum da, geçtiğimiz günlerde teknelerle Kıbrıs'tan yola çıkmış ve İsrail ablukası altındaki Gazze'ye varmıştı. Dün bölgeden ayrılan grubun tek İsrailli üyesi Prof. Jeff Harper, Gazze'yle İsrail arasındaki Erez kontrol noktasından İsrail tarafına geçer geçmez gözaltına alınmıştı.