Yanki parası ile karşıdevrimcilik yapanlara engel!

Venezuela Ulusal Meclisi politik organizasyonlara ülke dışından maddi fon aktarılmasını yasakladı.

Çarşamba günü Venezuela Ulusal Meclisi, Politik Bağımsızlığı Koruma Yasası ve Ulusal Tayin Hakkı Yasası'nı kabul ederek, ülkedeki politik grupların yabancı devletler ve finans kuruluşları tarafından finanse edilmesini yasakladı.

Venezuela’da politik yaşamı korumayı amaçlayan yasalar, halkın seçimlere katılımını sağlamaya çalışan ve seçimler ile ilgili propaganda yapan politik organizasyonlar ve vatandaşların siyasi haklarını korumayı amaçlayan organizasyonları kapsıyor.

Yabancı yatırımcılar ve organizasyonlardan alınan yardımların cezası, yapılan yardımın iki katının maddi olarak ödenmesi ve yardımı kabul organizasyonun yöneticilerinin 5 ila 8 yıl arasında siyaset yasağına sahip olmasını sağlıyor.

Kurumsal yapıya zarar verici açıklamalar yapan yabancı konuşmacıları ülkeye davet edenler de yasa ile cezalandırılıyor. Uygulanacak ceza 75 dolar ile 15000 dolar arasında değişiyor.

Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi’nden (PSUV) Rafic Souki yaptığı açıklamada, yasanın siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının ülkeyi düzensizliğe sürükleyecek yabancı maddi yardımları engelleyeceğini söyledi.

Venezuela Komünist Partisi’nden (PCV) Edgar Lucena partisinin yasayı desteklediğini belirterek, yasanın emperyalist ülkelerin uyuşturucu trafiğinden kazandıkları paralar ile ülkenin siyasetine müdahalelerinin engelleneceğini söyledi.

Chavez karşıtı siyasi hareketlerden Podemos ve Frente Humanista yasanın ülke genelinde muhalefete zulüm amacıyla çıkarıldığını söylüyorlar.

Correo del Orinoco International sözcüsü yasanın sadece Venezuela’ya özgü olmadığını ABD’nin de politik hareketler ve siyasi grupların yabancı organizasyon ve kişiler tarafından finanse edilmesini yasakladığını ve ağır yaptırımlar uyguladığını söyledi.

National Endowment for Democracy (NED) gibi genellikle ABD’de bulunan vakıflar Venezuela’da 2010 yılının Eylül ayına kadar Chavez karşıtı siyasilere ve sivil toplum kuruluşlarına 40 ila 50 milyon dolar arası para aktarmıştı.

(soL - Dış Haberler)