"Yalan söylemeyi CIA'den öğrendim"

Küba’ya yönelik çok sayıda terörist saldırının altında imzası olan Venezuelalı terörist Luis Posada Carriles çıkarıldığı El Paso Federal Mahkemesi’nde CIA ile çalıştığı uzun yılların onda kafa karışıklığı ve hafıza kaybı sorunlarına yol açtığını söyledi.

2005’te yasadışı yollarla ABD’ye giren, o günden bu yana Venezuela’nın tüm iade taleplerine rağmen ABD’de tutulmaya devam eden Carriles cinayet suçlaması ile değil yalancı şahitlikten yargılanıyor.

Carriles’i savunan avukat ekibi mahkemeye sundukları 14 sayfalık belgede bu kadar çok yalan söylemenin müvekkillerinde çeşitli sorunlara yol açtığını ifade ettiler.

Kübalı avukat Jose Pertierra Granma’da yayınlanan makalesinde Posada Carrilles’in CIA’de istihdam edildiği yıllar boyunca Küba, Venezuela ve diğer Latin Amerika ülkelerinde yer altında çalışma yapabilmesi için pek çok kimlik ve pasaport kullandığını belirtti. Pertierra, ABD hükümetinin Posada’nın CIA ile ilişkilerini ortaya koyan her türlü delili davanın dışında bırakmak için uğraştığını, bu nedenle teröristin ifadesinin yanlış ve güvenilmez olduğunu iddia ettiğini söyledi. Kübalı avukata göre, Washington Posada’nın CIA ile çalıştığı yıllarda işlediği suçlara ilişkin söyleyecek çok şeyi olduğunu biliyor ve bu nedenle mümkün olduğunda tüm tanıklık ve kanıtları önlemeye çalışıyor.

Avukat, 6 Ekim 1976’da 73 kişinin ölümü ile sonuçlanan Küba’ya ait yolcu uçağının bombalanması eyleminin Posada tarafından yönetildiğine ilişkin CIA belgelerinin ve çeşitli faillerin itiraflarının gün ışığına çıktığını hatırlattı. Ayrıca Posada’nın kendisini 1998’de New York Times gazetesine yaptığı açıklamada Havana’daki restoran ve otellere dönük terörist saldırı kampanyasının yürütücülüğünü yaptığını söylemişti. Bu saldırılardan birinde İtalyan turist Fabio Di Celmo ölmüş, pek çok kişi yaralanmıştı.

Posada daha önce Latin Amerika’da ne yaptıysa Washington adına yaptığını da söylemişti. Terörist CIA ile ilişkisini açık etme yönündeki tehditlerinin Washington’da büyük tedirginlik yarattığının farkında. Mahkemede ifadelerinin güvenilmez olduğu yolundaki suçlamaları Posada yalan söylemeyi CIA’den öğrendiğini ifade ederek yanıtladı.
(soL - Dış Haberler)