Yakala 'suçlu'yu al üyeliği

Savaş suçlusu olarak aranan eski Sırp komutan Radovan Karaciç'i yakalayıp Lahey'e teslim ederek Avrupa Birliği'nin gözüne giren Sırbistan hükümeti, üyelik için tarih almaya hazırlanıyor.

soL (DIŞ HABERLER) Avrupa Birliği'nden bir yetkili, Sırbistan'ın önümüzdeki yıl aday üye olabileceğini, özel ticaret koşullarından daha erken bir tarihte yararlanmaya başlayabileceğini açıkladı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da, Belgrad'ın, savaş suçlarından dolayı aranan eski Sırp kumandan Ratko Mladic'i yakalaması durumunda, üyelik sürecinin daha hızlı ilerleyebileceğini belirtti. Açıklamalar, geçtiğimiz ay eski Sırp komutan Radovan Karaciç'in yakalanarak Lahey'e teslim edilmesinin ardından Belgrad'a küçük bir "jest" olarak yorumlandı.

Sırbistan'dan Brüksel'e baskı
Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadic, Brüksel'e yapacağı ziyaretten önce yaptığı açıklamada, AB'yi Sırbistan'ın üyeliği konusunda zorlayacağını söyledi. Sırbistan'ın "Avrupa'sız yapamayacağını" ifade eden Tadic, "bütün süreçler hızlandırılmalı, derhal bir ticaret anlaşması yürürlüğe konmalıdır" dedi.

Karaciç'in yakalanmasından sonra Brüksel'i ilk kez ziyaret edecek olan Tadic'e, Başbakan Mikro Cvetkovic, Dışişleri Bakanı Vuk Jeremic ve AB Entegrasyon Bakanı Yardımcısı Bozidar Djelic eşlik ediyor.