"Ya özgür vatan, ya ölüm"

Nikaragua'da diktatör Anastasio Somoza'nın Sandinistler tarafından devrilişinin 30. yılı kutlamalarında devrimin kazanımları ve Honduras halkı ile dayanışma vurgulandı.

Nikaragua'da halk, Sandinist devrimin 30. yılında Augusto Cesar Sandino ve diğer devrimcilerin anısına kutlamalar gerçekleştirdi. Kutlamalar sırasında devrimin kazanımlarının önemi vurgulandı. Yabancı delegasyon, ülkedeki bakanlar ve Küba Başkan Yardımcısı Esteban Lazo, Venezuela Dışişleri Bakanı Nicolas Maduro ve Honduras Anayasal Hükümeti Dışişleri Bakanı Patricia Rodas gibi özel misafirlerin de katıldığı kutlamalarda konuşan Nobel Barış Ödülü sahibi Rigoberta Menchu, devrim sayesinde ülkedeki insanların artık daha iyi sağlık ve barınma hizmeti alabildiğini ve ücretsiz eğitim sayesinde neredeyse hiç okuma-yazma bilmeyenin kalmadığını belirtti.

Kutlamalar sırasında sık sık Honduras halkıyla dayanışma mesajları iletildi. Halkın, 30 yıl önce Nikaragua'da gerçekleşmiş Sandinist devrimden ve Simon Bolivar'dan güç alarak mücadeleyi sürdürmeleri gerektiğine vurgu yapıldı. Nicolas Maduro ve Esteban Lazo, Amerika Birleşik Devletleri'nin Honduras darbesindeki rolüne de dikkat çektiler.

Sandinist Devrim
Devrimi gerçekleştiren Sandinistalar, isimlerini 1900'lü yılların başında kendisini ABD ve onun işbirlikçileriyle mücadeleye adayan Augusto Cesar Sandino'dan alır. 60'lı yıllarda Sandino'nun çizgisini benimseyip öne çıkan Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi (FSLN), büyük mücadeleler sonucu, Nikaragua'da yıllarca kanlı olaylara imza atmış Amerikancı diktatör Anastasio Somoza'yı 19 Temmuz 1979 tarihinde devirerek yönetimi ele geçirdi. İktidara geldiği günden itibaren büyük sosyal ve siyasi reformlar gerçekleştiren örgüt ve liderleri Daniel Ortega, ülkeyi eğitim, sağlık, konaklama gibi hizmetlerle halk için daha yaşanılabilir bir yer haline getirdi.

Latin Amerika'yı istediği gibi kullanabileceği arka bahçesi olarak gören ABD'nin planları bu devrim ile bozuldu ve ABD, Reagan hükümetinin başa gelmesinden sonra 80'li yıllarda ülkeyi bir iç savaşa sürükledi. Bu iç savaşın sonucu 4.5 milyon nüfuslu ülkede 50 binden fazla kişinin katledilmesi oldu. Sandinistler, iktidara geldikten sonra da demokratik seçimlerle iktidarlarını teyit etmişlerdi. 1984 seçimlerinde çoğunluğun oyuyla sandıktan galip ayrıldılar.

Fakat 1990 seçimleri, emperyalizmin Sandinistler'e karşı devasa bir kampanyasına şahit oldu. George Bush yönetimi, kontra çetelerine 50 milyon dolar, muhalefet partisi ONU'ya ise 9 milyon dolar kaynak aktardı. Oranlandığında bu miktar, Bush'un kendi seçim kampanyası bütçesinin 5 katına tekabül ediyordu. ABD, muhalif lider kazanmadığı takdirde ekonomik ambargoyu sürdüreceğini açıkladı.

1989 Ağustos ayında kontra çeteleri 8 bin kişi soktular Nikaragua'ya ve bir terör dalgası başlattılar. Bir yandan halkı sindirip, öte yandan ONU'nun seçim bildirilerini dağıtıyorlardı.

Bu kampanya sonunda Sandinistler 1990'daki seçimi kaybettiler ve iktidardan çekildiler. Ancak 2006 yılında Daniel Ortega liderliğinde FSLN yeniden seçimleri kazanarak iktidara geldi.