Wikileaks belgelerinde Honduras darbesi

Wikileaks'in yayınladığı belgelerde geçtiğimiz yılki Honduras darbesi hakkında değerlendirmeler de yer alıyor. ABD'nin Honduras Büyükelçisi Hugo Llorens'e göre yapılan darbe "anayasaya aykırı".

Geçtiğimiz sene Honduras Devlet Başkanı Manuel Zelaya'ya yapılan askeri darbe sonucunda Başkan bir uçakla Kosta Rika'ya "sürgün"e yollanmıştı. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın hükümet destekli bir şirket aracılığı ile darbe hükümetine milyonlarca dolarlık yardımda bulunduğu ortaya çıkmıştı.

Wikileaks'in sızdırdığı belgelerin bir bölümü, ABD'nin Honduras Büyükelçisi Hugo Llorens tarafından Beyaz Saray, CIA ve orduya gönderilmiş raporlardan oluşuyor. Raporlarda Honduras darbesine dair değerlendirmeler yer alıyor.

Büyükelçi Llorens'e göre, darbeyi kim yaptıysa yapsın, eskiden kalma darbe geleneğinden haberdarlar: "Düzmece bir istifa mektubu ve komşu bir ülkeye yalnızca gidiş bileti". "Honduras Darbesi Olayı" başlığıyla gönderilen notta, "28 Haziran günü olan bitenler yalnızca darbe kapsamında değerlendirilebilir. Bu yargı ve ordunun yürütmeye karşı yaptığı bir hareket" denildi.

"Zelaya'nın askeri yetkililerce kaçırılışı asla bir 'yetki' kapsamında servis edilmedi askerler kendi yollarını ateş ederek ve Başkan'ı alıkoyarak açtılar" diyen Llorens, darbeye neden olarak gösterilen anayasa değişikliği tasarısının yürürlükte olan anayasaya aykırı olup olmadığının "çok açık olmadığını" söylüyor.

Yine notada Zelaya'nın devrilmesinin anayasanın sürgün yasağı, masumiyet karinesi ve adil yargılama hakkı ilkelerinin çiğnenmesi anlamına geldiği vurgulanıyor.

Darbenin ilk günlerinde darbeye karşı cephe alıyormuş gibi gözüken ABD yönetimi ve Honduras büyükelçisi, daha sonra Micheletti hükümetine açıktan destek vermiş ve el atından da para yardımı yapmıştı.

(soL - Dış Haberler)