Washington Post’tan Venezuela kışkırtması

Washington Post gazetesi, Venezuela’da yapılacak anayasa değişikliği referandumuyla ilgili “editoryal” bir yazı yayınlayarak, Chavez’in ancak hile ya da güç kullanarak seçimi kazanabileceği yorumunda bulundu.

soL (DIŞ HABERLER) Washington Post gazetesi, Venezuela&rsquoda referanduma sunulacak olan ve Chavez&rsquoin başkanlık s&uumlresini uzatacak olan anayasa değişikliğinin, ancak h&uumlk&uumlmetin hile ya da zora başvurması halinde kabul edileceğini yazdı. Gazete, b&oumlylece, aylar sonra yapılacak bir se&ccedilimi şimdiden meşru değilmiş gibi g&oumlstererek, muhaliflerin olası yenilgisini haklı &ccedilıkarıyor.

Petrol fiyatları d&uumlşt&uumlğ&uuml i&ccedilin ekonomisinin zorda olduğu iddia edilen Venezuela&rsquonın Rusya ve K&uumlba&rsquoyla ilişkileri, gazete tarafından &uumllkenin &ldquok&oumlt&uuml yolda olduğunun&rdquo g&oumlstergeleri olarak değerlendiriliyor. Washington Post, yeni se&ccedililen başkan Barack Obama&rsquonın Bush&rsquotan farklı olduğu, Venezuela&rsquoda Hugo Chavez&rsquoden daha pop&uumller olabileceği gibi olduk&ccedila iddialı yorumlar yapmaktan da geri durmuyor.

Yazıda dikkat &ccedilekici olan bir nokta da, Chavez&rsquoin başkanlık s&uumlresini uzatarak &ldquoLatin Amerika&rsquodaki ABD karşıtı yeni otoriter devletler bloğunu y&oumlnetme fırsatını&rdquo ka&ccedilırmak istemediği belirtilirken, Latin Amerika'daki sol h&uumlk&uumlmetlerin t&uumlm&uumln&uumln &quototoriter&quot olarak tanımlanması. Oysa bu devletlerin tamamında, h&uumlk&uumlmetler, meşruluğu tartışılmayan se&ccedilimlerle iktidara geldiler.

Yazının en vurucu kısmı ise, Chavez i&ccedilin, &ldquohem tarih hem de anketler g&oumlsteriyor ki, bu referandumu g&uuml&ccedil ya da hile kullanmaksızın kazanamaz&rdquo denilen c&uumlmle.

Venezuelalı Bakan Nicolas Maduro, konuyla ilgili olarak, &quotWashington Post gazetesi, tehdit etme kapasitesi g&oumlzle g&oumlr&uumll&uumlr bi&ccedilimde azalmış bir imparatorluk olmaya &ccedilalışan bir g&uumlc&uumln yozlaşmasının bir g&oumlstergesidir&quot yorumunda bulundu.