Washington Post: Küba terörist ülke değil

ABD’nin en önemli ve eski gazetelerinden Washington Post’ta, ABD’nin terörist ülkeler listesinde Küba’nın yer almasını eleştiren bir makale yayınladı.

2009 Pulitzer Ödülü sahibi Eugene Robinson’un kaleme aldığı makale, Washington’un geçtiğimiz pazar günü havaalanlarında uygulamaya soktuğu ve Küba ve başka 13 sözde terörist ülkeden gelen yolcuların ek aramalara tabi tutulmasını öngören sert güvenlik önlemlerini ele alıyor.

Yazıda Küba’nın temsil ettiği terörizm tehlikesinin sıfıra eşit olduğu belirtiliyor. “Küba, hükümet denetiminden uzak toprak parçalarına sahip düşkün bir devlet değil aksine, dünyadaki en sıkı kenetlenmiş toplumlarından biri” diyen yazar, “bu ülkede sıradan yurttaşların plastik patlayıcılara ya da herhangi bir türde terörist silaha el sürdüğü düşüncesine ancak gülünebilir” deniyor.

Makalede, “Küba’nın tarihinde radikal İslama rastlamak imkansız. Aslında herhangi bir İslam geçmişi olduğunu söylemek bile zor... Adadaki ulus, El Kaide’nin saldırı planlamak ya da başlatmak bir yana, bir hücre kurmaya kalkışacağı dünya üzerindeki en son yerlerden biri” denildi.
“Tüm bunlara karşın Küba listede, çünkü Amerikan Dışişleri Bakanlığı onu hala – İran, Sudan ve Suriye’nin yanında – terörizmi destekleyen devletlerden biri olarak görüyor. Hem de Havana’daki ABD Çıkarlar Ofisi, 11 Eylül 2001’de gerçekleşen terörist saldırıların ardından güvenlik tedbirlerinde hiçbir belirgin artışa gidilmeksizin açık tutulan dünya üzerindeki pek az sayıdaki Amerikan diplomasi merkezlerinden biri olmasına rağmen...” diyen Robinson, Barack Obama yönetiminin Küba politikasının belirsiz ve aksak olduğunu söyleyerek ada halkına yönelik ablukanın ve Amerikalı yurttaşların Küba’ya seyahat etmesini yasaklayan uygulamaların devam etmesini eleştirdi.

Robinson’un eleştirilerine benzer bir görüş, pazartesi günü Latin Amerika haber kanalı teleSUR’a konuşan Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Miguel Angel Martínez tarafından da dile getirildi.

Martínez, konuşmasında, terörizmin gerçek bir tehlike olduğu fikrine katılmakla birlikte Küba’nın bu tehlike karşısında verdiği savaşımla öne çıkan, bu anlamda asla kuşku duyulamayacak ülkelerden biri olduğunu söyledi.

teleSUR’a verdiği röportajda halihazırda ABD’de tutuklu bulunan Küba Beşlisi’ne de değinen İspanyol parlamenter, Beşlinin kendi ülkelerine yönelik terörist saldırılara karşı savaşım verdikleri için hapiste haksız yere ve insanlık dışı koşullarda tutulduklarını belirtti.

Martínez, Küba ve İran’ı da kapsayan “terörizmi destekleyen ülkeler” listesinin “Amerika Birleşik Devletleri tarihinin en gerici hükümeti tarafından hazırlanmış tümüyle keyfi” bir liste olduğunu vurguladı.

“Yurttaşlarını terörizmden korumak için bir takım ülkelere terörist yakıştırmasında bulunulamayacağına inanıyorum” diyen İspanyol parlamenter, bu tür önlemler alınırken “Küba gibi terörizmle kesinlikle hiçbir ilgisi olmayan uluslara değil, terörist faaliyetlerde bulunan somut kişilere, ajanlara atıfta bulunulmalı ve bu faaliyetleri somut olarak ispatlanmalı” diye ekledi.
(soL - Dış Haberler)