Wall Street Journal’dan ikinci Uludere raporu iddiası

Uludere katliamında ABD ordusuna bağlı İHA’ların rolüyle ilgili haberi tartışılmaya devam edilen Wall Street Journal gazetesi, bugün de Pentagon’un olaydan sonra daha ayrıntılı ikinci bir rapor daha hazırladığını yazdı.

Uludere Katliamı’nda ABD hava kuvvetlerine bağlı İnsansız Hava Aracı (İHA) Predator’ların oynadığı role ilişkin haberi Türkiye’de tartışma yaratan Wall Street Journal gazetesi bugün de konuyla ilgili bir haber yayımladı.

Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan, tartışmalara ilişkin açıklamaya değinen Wall Street Journal, “Türk ordusu ve üç devlet dairesi makaleyle ilgili yorum yapmaktan kaçındı” diye yazdı. Meselenin hem Vaşington hem de Ankara için hassas olduğunu söyleyen haberde, “Türkiye, ABD’ye bağımlı bir görüntü vermek istemiyor. Türkiye’ye İHA satışı ise, bu teknolojinin yayılmasından ve Türkiye’nin ne zaman bir saldırı gerçekleştirileceğine karar verirken uyguladığı standartlardan endişe eden, Kongre’nin önde bazı gelen üyelerinin muhalefetiyle karşı karşıya” denildi.

Daha ayrıntılı bir rapor daha var
Haberde ABD ordu kaynaklarına dayanılarak Uludere katliamı sonrasında Pentagon tarafından ikinci bir raporun daha hazırlandığı iddia edildi. “İlk rapor, Predator’un ‘yük hayvanları ve insanlardan oluşan küçük bir konvoyun Kuzey Irak’ın Türkiye sınırına yakın bir bölgesinde, yine yük hayvanları ve insanlardan oluşan başka bir grupla birleştiğinin tespit edildiğini’ yazıyordu” diyen Wall Street Journal, ikinci raporun saldırı gerçekleştikten sonra yazıldığını ve daha ayrıntılı olduğunu belirtti.

Haberde olay sonrasında hazırlanan ikinci raporun, Amerikalı kontrolörler Türkiye sınırına doğru yürüyen konvoyu tespit ettiklerinde Predator’un Irak-Türkiye sınırında sekiz saatlik devriye uçuşunu yaptığını belirttiği, ancak konvoyun ne zaman gözlemlendiğinin veya Predator’un ne süreyle konvoyu izlediğinin belirtilmediği aktarıldı.

Yine haberde ABD’li yetkililerin Ankara’daki Ortak İstihbarat Birleştirme Hücresi’nde bulunan Türk yetkililere durumu bildirdikleri belirtilirken, Türk subayların Amerikalılardan insansız hava aracını bir başka “sektör”e yöneltmelerini talep ederek konvoyun hava sahasını boşalttığı aktarıldı. ABD’li yetkililerin Predator’un olay gerçekleştiğinde bölgede olmadığını söyledikleri de haberde aktarılanlar arasında yer aldı.

(soL-Dış Haberler)