Walesa polis ajanı mıydı?

Polonya’da yayına çıkacak bir kitap, anti-komünist lider ve eski Devlet Başkanı Lech Walesa’yla ilgili ajanlık iddialarını yenden gündeme taşıdı.

soL (DIŞ HABERLER) Polonya'da yayına çıkacak yeni bir kitap, anti-komünist lider Leh Walesa'nın bir dönem gizli servisle işbirliği yaptığı iddialarını yeniden gündeme taşıdı. Walesa iddiaları reddetti.

Ulusal Anma Enstitüsü'nde çalışan iki tarihçi, Slawomir Cenckiewicz ve Piotr Gontarczyk tarafından hazırlanan kitapta, Walesa'nın 1970-1972 yılları arasında gizli servis için çalıştığı öne sürülüyor.

"Gizli Servis ve Lech Walesa: Biyografiye Bir Katkı" isimli kitaba göre, o dönemde Lenin Tersanesi'nde (yeni adıyla Gdansk Tersanesi) elektrikçi olarak çalışan Walesa, "işçilerin şüpheli davranışlarını gözlemek ve bildirmek"le sorumluydu. Kitap, iddialarını içişleri bakanlığının eski belgelerine dayandırdığını öne sürüyor.

Lech Walesa hakkında daha önce de benzer iddialar öne sürülmüş, Walesa ise söz konusu belgelerin "işbirliğini reddettiği için polis tarafından hazırlandığını" öne sürmüştü. 2000 yılında Walesa hakkında konuyla ilgili bir izleme davası açılmış, mahkeme Walesa'nın işbirliği yapmadığı sonucuna varmıştı.

Kitabın Rzeczpospolita adlı gazetede yer alan tanıtımının ardından açıklamada bulunan Walesa, benzer iddiların daha önce de dile getirildiğini, ancak mahkemenin kendisini akladığını söyleyerek iddiaları reddetti.

Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski de, geçen hafta bir televizyon programında aynı iddiaları gündeme taşımış iddialara sert tepki gösteren Walesa, Kaczynski'nin görevden alınması gerektiğini söylemişti.

Walesa, yasa dışı bir komite tarafından 1970 yılında Lenin Tersanesi'nde düzenlenen grevde komite üyesi olarak önemli bir rol oynadı. Tersane işçisi olmamasına rağmen aynı tersanede 14 Ağustos1980 yılında başlayan grevin lideri konumuna yükselen Walesa, ülke genelinde başlayan grevlerin örgütleyicisi konumundaki "Grev Koordinasyon Komitesi"nin liderliğini yürüttü. Walesa başkanlığındaki komite 1981 yılında, daha sonra Polonya'da sosyalizmin çözülmesine öncülük edecek Dayanışma Sendikası'na dönüştü.

Walesa, Polonya'daki anti-komünist faaliyetlerinin ödülü olarak 1983 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü. Walesa, 1990-1995 yılları arasında Polonya Devlet Başkanlığı görevini yürüttü.