'Viva Palestina' konvoyu Gazze’ye girdi

İsrail yanlısı Mısır yönetiminin engellemeleri nedeniyle günlerdir Gazze sınırında bekleyen uluslararası yardım konvoyu, dün Gazze’ye giriş yaptı. Mısır’ın bazı araçlara izin vermemesi tepki yarattı.

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’ne yardım götürmek üzere İngiltere’den yola çıkan ve günlerdir Mısır’da İsrail yanlısı yönetimin engelleriyle karşılaşan “Viva Palestina” (Yaşasın Filistin) konvoyunun bir bölümü, dün Gazze’ye giriş yaptı. İngiliz milletvekili George Galloway başkanlığındaki konvoyda, Türkiye’den ve çeşitli ülkelerden 500’ü aşkın kişi, Gazze sokaklarına dökülen Filistinliler tarafından sevinç gösterileriyle karşılandı.

Sınırda çatışma
Mısır’ın konvoydaki 196 araçtan sadece 139’unun Refah sınırından geçişine izin vermesi, geri kalanının ise İsrail üzerinden Gazze’ye aktarılacağını açıklaması üzerine, buna tepki gösteren konvoydaki yaklaşık 520 kişi, Salı akşamı El Ariş Limanı’nda gösteri yaptı. Gösteriye Mısır polisinin müdahale etmesi sonucu çıkan çatışmada, yaklaşık 40 gösterici ile 10’dan fazla polis yaralandı.

Gazze-Mısır sınırında dün Mısır’ın sınıra inşa ettiği duvarı ve “Viva Palestina” konvoyunun geçişine izin verilmemesini protesto eden Filistinlilerle Mısır polisi arasında çıkan çatışmada ise bir Mısırlı polis öldü. Olayda 35 Filistinlinin de polisin açtığı ateş sonucu yaralandığı bildirildi.
Görüşmeler sonucunda Mısır'ın Refah sınırından Gazze'ye geçişine izin verdiği araç sayısının 139'dan 155'e çıktığı açıklandı. Diğer araçlaraysa “insani yardım amaçlı olmadıkları” gerekçesiyle izin verilmediği belirtiliyor. Gazze'ye geçişine izin verilmeyen araçlarınsa Lübnan ve Suriye'de bulunan mülteci kamplarına gönderilmesine karar verildi.

Chavez de katılacak
Suriye'nin resmi haber ajansı SANA, Güney Afrika'nın Cape Town kentinden yola çıkacak olan 4. yardım konvoyuna Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'in de katılacağını duyurdu. “Viva Palestina” konvoyunun başındaki İngiliz milletvekili Galloway, ajansa yaptığı açıklamada 5. yardım konvoyunun ise Chavez'in desteğiyle Venezuela'da hazırlandığını söyledi.
(soL - Dış Haberler)