Vietnam Savaşı’nın mimarı öldü

Kariyeri boyunca Vietnam Savaşı’ndaki başarısızlığının izinden kurtulamayan eski ABD Savunma Bakanı McNamara, 93 aşında öldü.

soL (DIŞ HABERLER) Vietnam Savaşı'nın mimarlarından eski ABD Savunma Bakanı Robert McNamara, 93 yaşında Washington'da öldü. John F. Kennedy ve Lyndon Johnson dönemlerinde 1961-68 yılları arasında savunma bakanlığı yapan McNamara, ABD'nin Vietnam hezimetinin sembolü olarak görülüyordu. Sosyalist Vietnam Demokratik Cumhuriyeti'ne düzenlenen ve yaklaşık 58 bin ABD askerinin öldüğü saldırıyı planlayan McNamara, aynı zamanda 1961'de yine başarısız olan Küba'ya yönelik Domuzlar Körfezi saldırısında rol alan isimler arasında da yer alıyordu. McNamara, savaşın ardından Vietnam'da çok sayıda hata yaptıklarını kabul etmişti.

1968-81 yılları asında da Dünya Bankası'nın başkanlığını yapan McNamara, bu yıllarda Vietnam'da köylü toplumunun devrimcileşmesi deneyiminden çıkardığı ders ve ayaklanma korkusuyla bankanın büyük sanayi projelerinin yanı sıra kırsal kalkınma projelerine daha çok kredi vermesini de sağlamıştı.