Venezuelalı sendika lideri öldürüldü

Sucre eyaletinin başkenti Cumana'daki Toyota fabrikasında sendika lideri olan Argenis Vasquez isimli Venezuelalı 5 Mayıs sabahı evinin önünde öldürüldü.

soL (DIŞ HABERLER) Toyota fabrikasında sendika genel sekreteri olan Argenis Vasquez, 5 Mayıs sabahı yaşadığı konutun otoparkında, henüz kimliği belirlenemeyen şahıslar tarafından başından iki kez vurularak öldürüldü. Vasquez vurulduğu sırada sendika avukatıyla görüşmeye gidiyordu, kendisine gelen telefonu henüz yeni kapatmıştı. Son zamanlarda sık sık ölüm tehditleri alıyordu.

Cinayet haberini alan işçiler ilk olarak 3 aracı yaktılar ve şirketin insan kaynakları müdürüne saldırdılar. Daha sonra fabrika işçiler tarafından işgal edildi. "Adalet yerini bulana kadar" işgalin devam edeceği söyleniyor.

Adalet ve İçişleri Bakanı Tarek El Aissami "İki kişi hiçbir şey söylemeksizin yurttaşımız Argenis Vasquez'e ateş ederek onu öldürmüştür" dedi ve Vasquez'in ailesine, iş arkadaşlarına dayanışma duygularını iletti. Ulusal İşçi Sendikası'na (UNETE) bağlı Birleşik Sınıfçı Devrimci Akım (CCURA) ve Petrol Sendikası, "devrimci safları yok etmeye çalışan katillere karşı" seferberlik ve otomobil endüstrisinde grevler için çağrı yaptı. Sendika liderleri ise kollektif bir basın açıklaması yaptılar. Açıklamada işçi sınıfının özgürleşmesi için verilen mücadelenin derinleştirileceği vurgusu yapıldı.

Geçen yıl 29 Kasım'da da, Aragua eyaletinde, UNETE'nin 3 sendika lideri Kolombiyalı bir şirketle iş anlaşmazlığına girdikten sonra silahlı suikastçiler tarafından vurularak öldürülmüştü. Gazeteciler, bu saldırının şirket tarafından kiralanmış paramiliterlerce gerçekleştirildiğini ve suikastin yapılış şeklinin Kolombiya'daki sendikacı ve eylemcilere yapılan saldırılara benzediğini öne sürdüler.