Venezuela'da bankalar mercek altında

Bankacılık sektöründe temizliğe girişen Venezuela yönetimi, Bilim ve Teknoloji Bakanı Jesse Chacon'un banka müdürü kardeşini de gözaltına alarak kimseye ayrıcalık yapmadığı mesajı verdi.

Venezuela’da bankacılık sektöründe yolsuzluklara savaş açan Devlet Başkanı Hugo Chavez yönetiminin Bilim ve Teknoloji Bakanı Jesse Chacon, banka müdürü kardeşinin yolsuzluk suçlamasıyla gözaltına alınmasının ardından istifa etti. Bir süredir bankalarda inceleme başlatan yönetim, geçen hafta iki bankayı kamulaştırmış, usulsüzlükler nedeniyle yedi bankanın kapatılmasına karar vermişti. Yedi bankadan birinin müdürü olan Arne Chacon da, cumartesi günü gözaltına alınmıştı.

Bakan Jesse Chacon’ın soruşturmanın şeffaflığını garanti altına almak üzere istifa ettiğini açıklayan Chavez, Arne Chacon’un bir bakanın kardeşi olmasından üzüntü duyduğunu belirterek “Gene de kimsenin dokunulmaz olmadığını göstermek istiyoruz” dedi.

Son yıllarda bazı petrol tesislerini, elektrik santrallerini ve çimento fabrikalarını kamulaştıran Chavez’in yüzde 70’inden fazlası özel sermayenin elindeki bankacılık sektörünü de kamulaştırabileceği belirtilmişti. Chavez ise, doğru işletilen bankaları kamulaştırmak gibi bir amacı olmadığını, ancak yasaları ihlal eden bankaların bunun sonucuna katlanacağını söylüyor.

(soL - Dış Haberler)