Venezuela: Yabancı düşmanlarına petrol yok

Venezuelalı milletvekili Adel El Zabayar, Avrupa Birliği'nin benimsediği göçmen karşıtı yasalara cevaben Avrupa'ya petrol sevkiyatının kesilebileceğini söyledi.

Karakas, 23 Haziran (Prensa Latina) Venezuela Meclisi Enerji ve Madencilik Komisyonu üyesi milletvekili Adel El Zabayar, Avrupa Birliği'nin benimsediği göçmen karşıtı yasalara cevaben Avrupa'ya petrol sevkiyatını kesmenin, Venezuela ekonomisine zarar değil faydası olacağını ifade etti.

Avrupa'nın "Geri Dönüş Yönergesi" adlı göçmen düşmanı yasa taslağını onayladığını hatırlatan vekil, Hindistan ve Çin gibi ülkelerin, Avrupa'ya ihraç edilen petrolün tamamını alabilecek ve Avrupa ülkelerinin aksine nakit ödeme yapacak durumda olduklarına dikkat çekti.

El Zabayar, Venezuela'nın Avrupa'ya petrol ihracatının günde 200 bin varille sınırlı olmasına karşılık, sevkiyatı durdurma kararının psikolojik etkileri olacağının altını çizdi.

Vekil, halen imparatorluk döneminden kalma söylemlerini sürdüren ve Avrupa kıtasında artık kök salmış, çoğu meslek sahibi toplulukların haklarını ayaklar altına alanlara karşı, Devlet Başkanı Chavez'in uyarısını hatırlattıç Vekil, "Avrupa bugünkü bilimsel gelişkinliğini ve teknolojik açıdan ileriliğini tüm dünyaya, özellikle de eski, yerli medeniyetlere borçludur," diye konuştu.

Öte yandan El Zabayar, Suudi Arabistan'ın petrol üretimini artırmasının petrol fiyatlarını düşürmeyeceğini belirtti. Vekil, fiyatların artışının spekülatif işlemlerden kaynaklandığını söyledi.

El Zabayar, spekülatif işlemleri ve tekelleşme eğilimlerini kimsenin denetlemediğine işaret etti. Aynı zamanda George W. Bush'un, artan petrol fiyatlarından -yerli üretimi artırmayı reddettikleri için- Demokrat Partilileri sorumlu tutmasını da eleştirdi.

Milletvekili Bush'un bu çabasının, sorunun asıl kaynağını gizlemeye yönelik olduğunu belirtti. Zira ABD rezervlerinin ömrü 20 yıldan ibaret ve üretim, yatırımları karşılamazdı.

Bush, artan petrol fiyatlarının, kendisinin Ortadoğu'daki hataları, ABD ekonomisinin silah sanayiine bağımlılığı ve doların çöküşü ile ilişkili olduğunu saklamaya çalışıyor.

(Bu haber www.plturkce.org sitesinden alınmıştır.)