Venezuela ve Kolombiya savaşın eşiğinde

Latin Amerika’nın İsrail’i Kolombiya, bir kez daha kıtayı krize sürükledi. Kolombiya’nın son hamlesi, iki komşu ülkeyi, Venezuela ve Kolombiya’yı, savaşın eşiğine getirdi.

Perşembe günü Amerika Devletleri Örgütü (OAS), Vaşington’da olağanüstü bir toplantı yaptı. Toplantıyı Kolombiya talep etmişti. Tüm üye devletlerin temsilcileri yerlerine yerleşip toplantı başlayınca, Kolombiya’nın OAS elçisi, Luis Alfonso Hoyos, iki saat sürecek bir saldırıya başladı: Hoyos birtakım video görüntüleri, fotoğraflar, dijital haritalar ve uydu resimleri göstererek, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ve Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) militanlarının Venezuela’dan destek gördüklerini, Venezuela’da bu örgütlerin kamplarının bulunduğunu ve Venezuela devletiyle işbirliği içinde olduklarını iddia etti.

Hoyos’un sunduğu görüntülerin bir kısmı, 1 Mart 2008’de Kolombiya ordusunun, ABD’nin de askeri desteğiyle Ekvador topraklarına içine hava ve kara operasyonu düzenlediği ve iki ülkeyi savaşın eşiğine getiren saldırıda FARC lideri Raúl Reyes ve yanında bulunan Meksikalı, Ekvadorlu ve Kolombiyalı birçok kişiyi öldürdüğü operasyonda ele geçirdiğini ve Reyes’e ait olduğunu iddia ettiği dizüstü bilgisayara ait. Kolombiya devlet, 2008’den bu yana bu bilgisayarı çeşitli defalar iddiaları için kullanmış, ancak bilgisayarı ne Venezuela, ne de başka bir yabancı uzmanlar heyetine göstermeyi kabul etmemişti.

Kolombiya: 30 gün süreniz var
Kolombiya elçisi Hoyos, iki saatlik sunumunun ardından “Kolombiya tüm OAS devletleri dahil uluslararası temsilcilerin yer alacağı bir heyetin Venezuela’ya gitmesini ve gerçeği görmek için her bir terörist kampını ve koordinatları kontrol etmesini talep ediyor” dedi.

Hoyos, “Venezuela hükümetine 30 gün süre veriyoruz” diye de ekledi, ancak bu sürede talep yerine getirilmezse ne yapacaklarını söylemedi.

Hoyos, konuşması boyunca Venezuela hükümetini uyuşturucu trafiğini düzenlemek, kara para aklamak, yasadışı silah ticareti yapmak, Kolombiya ordusuna saldırı düzenlemek, muhalefeti bastırmak, düşünce özgürlüğünü yok etmek ve diğer hükümetleri aşağılamakla da suçladı.

Ortada kanıt yok!
Hoyos’un OAS toplantısında sunduğu “belgelerin” hiçbirisi, kanıt niteliğinde değil. Fotoğrafların kaynağı da, çekildikleri tarih ve zaman yok. Görüntülerde birtakım FARC gerillaları, ormanlık alanda ya da sahilde görülüyor.

Oysa Venezuela ve Kolombiya uzun bir dağlık sınır paylaşıyorlar ve coğrafi olarak birbirinin aynısı olan iki ülkenin de sahilleri var.

Kolombiya’nın sunduğu “kanıtların” niteliği öylesine düşük ki, OAS toplantısında Hoyos ve Venezuela’nın OAS elçisi Roy Chaderton arasında şöyle bir diyalog geçti:

Hoyos: (Sahilde elindeki birayı yudumlayan bir adamın resmini göstererek) İşte bir FARC militanı, Venezuela’daki Chichirivichi sahil kasabasındayken…
Chaderton: Yalnız orası bana aynı [Kolombiya’daki] Santa Marta plajı gibi gözüküyor?

Venezuela ordusu, Hoyos’un sözde FARC ve ELN kampları olarak verdiği koordinatlardaki yerleri derhal kontrol etti. İlk koordinattan bir mısır ve yucca tarlası, FARC Komutanı Iván Marquez’in bulunduğu iddia edilen ikincisinden ise bomboş bir arazi çıktı.

ABD de kanıt bulamadı
ABD de 7 senedir Venezuela hükümetine aynı suçlamaları yöneltmesine rağmen, şimdiye dek hiçbir kanıt gösteremedi, ancak çelişkili açıklamalarla yalanını sürdürmeye gayret etti. Mart ayında ABD’nin Latin Amerika komutanlığı (Southcom) generali Douglas Fraser, ABD Senatosu Silahlı Kuvvetler Komitesi’ne yaptığı konuşmada Venezuela’yla FARC arasında bir ilişkiyi gösterebilecek hiçbir kanıt göremediğini söylemişti. Fraser, ertesi gün basına “Venezuela hükümetiyle FARC arasındaki süregiden bağlantılara dair açık ve belgeye dayanan kanıtlar var” demeyi tercih etmişti.

Venezuela ilişkileri kesti
Venezuela, Kolombiya’nın bu provokasyonunun ardından iki ülke arasındaki diplomatik ilişkileri kesti. Venezuela lideri Hugo Chávez, OAS toplantısının ardından yaptığı açıklamada “Gözyaşlarımı kalbime gömerek söylemek zorundayım ki, Kolombiya’yla tüm ilişkilerimizi kesiyoruz. Onurumuz ve egemenliğimiz için başka seçeneğimiz yok” dedi.

Ordu alarma geçirilerek sınıra konuşlandırılırken, Chávez “Uribe bir mafya babası, bir yalancı. Ondan her şey beklenir” dedi. Chávez, Kolombiya Devlet Başkanı Alvaro Uribe’nin, 2008’de Ekvador topraklarına saldırdıklarında yalan söylediğini hatırlattı.

Venezuela Başkonsolosu Bracho: Çatışma olasılığı var
Venezuela İstanbul Başkonsolosu José Bracho Reyes, krizin arkasında Pentagon’un olduğunu söylüyor. Bracho, “Tam da bu yüzden Kolombiya’nın bu yalan şovu tehlkeli” diyor.

ABD’nin Irak işgali de, 2003’te Colin Powell’ın BM Güvenlik Konseyi toplantısında gösterdiği, bugün yalan oldukları bilinen “kanıtlarla” yaptığı şovun ardından başlamıştı.

Bracho, Venezuela’nın her zaman her sorunu masada, diyalogla çözmeye hazır olduğunu vurguluyor. Birçok ülke de Kolombiya ve Venezuela arasında arabuluculuk yapmayı teklif etti. Ancak Kolombiya hükümeti, “Artık diyalog yeterli olmayacak” diyerek, süreci bir çatışmaya doğru sürüklemekte ısrarlı olduğunu gösterdi.

“Bir çatışma olasılığı görüyor musunuz?” sorusuna Bracho “Evet, elbette” diye yanıt veriyor ve Kolombiya’nın şimdiye kadar komşularına karşı yürüttüğü saldırgan politikaya dikkat çekiyor.

Bracho, iki ülke arasındaki derin ekonomik ilişkilere de dikkat çekiyor. Venezuela’nın birçok üründe Kolombiya’ya bağımlı olduğunu, ancak Kolombiya’nın alternatiflerini bulacaklarını vurgulayan Bracho, Kolombiya’nın ise Venezuela’sız yapamayacağını, üstelik bölgede dost bir ülke de bulamayacağını söylüyor. Venezuelalı diplomat, Uribe’nin Venezuela’yla ilişkileri germe politikasının başlamasından bu yana Kolombiya’daki ekonomik daralma nedeniyle 750 bin kişinin işsiz kaldığının altını çiziyor.

FARC’ın devrimci bir güç olduğunu söyleyen Bracho, “Ancak biz yöntemlerine katılmıyoruz. Biz demokratik yollardan iktidara geldik. Elbette, her örneği kendi tarihsel, siyasi, kültürel koşulları içinde değerlendirmek gerektiğini de unutmamak lazım” diye ekliyor. FARC ve Kolombiya hükümetini “savaş durumunda iki güç” olarak gördüklerini ifade eden Bracho, “Biz dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir isyancı silahlı kuvveti desteklemiyoruz. Buna dair hiçbir kanıt bulamazlar” diyor.

Chávez: Kolombiyalı gerillalar stratejilerini yeniden düşünmeli

Venezuela lideri Chávez, Cuma gecesi yaptığı açıklamada, Kolombiyalı gerilla örgütlerine stratejilerini yeniden değerlendirmeleri tavsiyesinde bulunarak “Bu yoldan iktidara gelinemiyor” dedi. Karakas'ta düzenlenen 3. Bizim Amerika Sendikalar Buluşması'nda konuşan Hugo Chávez, "Kolombiya'daki silahlı hareketler silahlı mücadele stratejilerini yeniden düşünmeliler. Öngörülebilecek bir gelecekte Kolombiya'da onların iktidarı almalarını sağlayacak koşulların olmadığını düşünüyorum. Oysa bu, imparatorluğun Kolombiya'ya derinlemesine sızması ve oradan Venezuela, Ekvador ve Küba'ya saldırması için bir numaralı bahaneyi sağlıyor" dedi.

Chávez, Kolombiya’nın hareketlerinin arkasında ABD’nin olduğunu da iddia etti.

(soL - Dış Haberler)