Venezuela kamu bankalarını birleştirdi

Venezuela'da Chavez yönetimi daha önce kamulaştırmış olduğu bankalardan üçünü mevcut kamu bankası Banfoandes ile birleştirerek, İkiyüzüncü yıl Bankası'nı (Banco Bicentenario) kurdu.

Ülkede daha önce kamulaştırılmış olan sekiz bankadan üçünün, mevcut kamu bankası Banfoandes ile birleştirilmesiyle oluşan Banco Bicentenario, ismini Venezuela'nın 1809 yılında İspanyol sömürgesinden kurtuluşunun ikiyüzüncü yıldönümünden alıyor. Pazartesi günü çalışmalarına başlayan bankanın ülke genelinde 390 şubesi bulunuyor.

Dört bankanın birleştirilmesiyle kurulan Banco Bicentenario, şuan Venezuela'daki toplam mevduatın yüzde 20'sini elinde bulunduruyor. Böylece bankacılık sisteminde kamu sektörünün ağırlığı da yüzde 20-25 oranına yükselmiş oldu.

Bankanın açılış töreninde konuşma yapan Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, "Bu yeni banka, daha önce kredi başvurusunda bulunan ancak başvurusu reddedilen insanlara ev kredisi sağlayacak. Özel bankalar yalnızca zenginlere kredi veriyorlar. İşte kapitalizm bu: yoksullara haklarını vermemek." dedi. Binlerce Venezuelalının bankalarda bulunan birikimlerini garantiye almak için yapılan devletin bankacılık sektörüne müdahalesi, halk tarafından oldukça olumlu karşılandı. Yapılan son araştırmalara göre, Chavez halk desteğini 5 puan daha artırarak yüzde 60'ın üzerine çıkarmış görünüyor.
(soL - Dış Haberler)