Venezuela Haiti’nin borçlarını siliyor

Venezuela, depremden büyük zarar gören Haiti'nin borçlarını siliyor.

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez Pazartesi günü Venezuela’nın kurduğu bölge ülkelerine uygun fiyatlardan petrol temin eden enerji ittifakı Petrocaribe’nin depremden etkilenen Haiti’nin borçlarının affedeceğini açıkladı.

Haiti’nin Venezuela’ya borcu IMF rakamlarına göre toplam dış borcunun üçte birine tekabül eden 295 milyon ABD doları kadar.

Chavez yaptığı açıklamada Haiti’nin Venezuela’ya değil, Venezuela’nın Haiti’ye tarihsel bir borcu var" dedi. Chavez bu sözleriyle 1815 ve 1816’da İspanyol sömürge yönetiminden kurtulma arayışı içinde olan Venezuelalı bağımsızlık önderi Simon Bolivar’a 1804’te Fransa’dan bağımsızlığını kazanan Haiti’nin verdiği desteği hatırlatıyordu.

Petrocaribe Karayipli üyelerine indirimli fiyatlara petrol temin ediyor. Venezuela varil başına petrol fiyatı 50 dolar olduğunda, masrafların yüzde 40’ını üstleniyor. Petrol fiyatı 50 doların üzerine çıktığında, üye ülkeler borçlarını iki yıllık erteleme süresiyle 25 yıla kadar yüzde birlik faiz oranıyla ödüyorlar.

12 Ocak’ta yaşanan 7 şiddetindeki depremin yaralarını sarmaya çalışan Haiti geçtiğimiz günlerde komşu Dominik Cumhuriyeti üzerinden 225 bin varil Petrocaribe petrolü teslim aldı.

Kurucu üye Venezuela dışındaki Petrocaribe üyesi ülkeler şunlar: Haiti, Dominik Cumhuriyeti, Antigua and Barbuda, Barbados, Bahamas, Belize, Küba, Dominika, El Salvador, Grenada, Guatemala, Guyana, Honduras, Jamaika, Nikaragua, St Kitts-Nevis, Saint Lucia, St Vincent, Grenadines, Surinam ile Trinidad ve Tobago.

Chavez bu duyuruyu, solcu iktidarların işbaşında olduğu ülkelerin dışişleri bakanlarının katılımıyla gerçekleşen bir ALBA toplantısının kapanış töreninde yaptı. ALBA toplantısından ayrıca Haiti’ye sağlık, enerjj, maliye ve eğitim konularını kapsayan bir yardım paketi gönderilmesi kararı çıktı.

Toplantıya katılan Dışişleri bakanları Haiti’deki aşırı ölçülere varan ve de “yetkisi, amacı, rolü ve süresi tamamen belirsiz olan” yabancı askeri varlığından rahatsız olduklarını dile getirdiler. Bakanlar bu askeri varlığın Haiti’nin yeniden inşası için “uluslar arası işbirliğinin koşullarını güçleştirdiğini” ifade ettiler. Toplantıda Birleşmiş Milletler’in yardım çabalarının koordine edilmesinde merkezi rol oynaması ve ülkenin yeniden inşası işinde tam yetkinin Haitililerde olması gerektiği söylendi.

(soL - Dış Haberler)