Venezuela-Fransa nükleer işbirliğinde

Fransa, Venezuela’ya ülkenin barışçı nükleer enerji geliştirmesi konusunda yardımcı olacaklarını açıkladı.

soL (DIŞ HABERLER) Fransız Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ve Venezuelalı meslektaşı Nicolas Maduro, dün ortaklaşa yaptıkları basın açıklamasında Fransa'nın Venezuela'ya barışçı bir nükleer enerji programı geliştirmesi konusunda yardımcı olacağını açıkladılar.

Maduro, Paris'teki toplantıda Venezuela'nın büyük bir petrol üreticisi olmasına rağmen alternatif enerji kaynakları ve nükleer enerjiye yatırım yaparak gelecekteki enerji arzını garantiye almak istediğini söyledi. Venezuelalı Bakan, insanlığın geleceğinin de kısmen nükleer güce dayanacağını vurguladı.

Kouchner ise Venezuela'nın, İran'la yürütülen nükleerden arınma görüşmelerinde aracı olarak önemli bir rol oynayabileceğini söyledi. Venezuela'nın İran'la batılı güçler arasında aracı rolü oynayabileceğinin altını çizen Kouchner, "Fakat İranlılar karşılık vermiyor. Bu çok kötü" dedi. Venezuela, İran'ın nükleer enerji üretme hakkını destekliyor. İran da nükleer faaliyetinin yalnızca barışçıl hedefleri olduğunu sık sık dile getirse de, ABD ve diğer batılı güçler kuşku duymak konusunda ısrarcı davranıyorlar.

Venezuela ve Fransa arasında telekomünikasyon, kültür, eğitim, enerji ve başka sektörlerde işbirliğini kapsayacak on farklı anlaşmanın daha imzalanması bekleniyor.

Venezuela Başkanı Hugo Chavez, geçen hafta Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in yaptığı bir nükleer tesis kurma teklifini kabul ettiğini açıklamıştı.