Venezuela ‘elektrik darbesi’ne karşı alarmda

Venezuela’nın yüzde 70’ini etkileyen elektrik kesintilerinin arkasında sabotaj olduğu iddiasının ardından hükümet, olayla ilgili soruşturma başlattı. Ayrıca ülkenin elektrik sistemini koruyacak yeni bir güvenlik biriminin oluşturulacağı duyuruldu.

(soL -Dış Haberler) Venezuela’da Salı günü ana enerji dağıtım şebekesinde ortaya çıkan arıza nedeniyle ülkenin yüzde 70’ine elektiriğin verilememesi ve ülkede büyük bir kaosun yaşanması, akıllara sabotaj ihtimalini getirdi. Hükümet, elektrik kesintisine yönelik bir soruşturma başlatma kararı alırken, ülkenin elektrik sistemini koruyacak yeni bir güvenlik biriminin de oluşturulacağı duyuruldu.

Başkent Caracas da dahil olmak üzere Venezuela’nın 14 eyaletini etkileyen elektrik kesintileri, Salı günü ülkede hayatı durma noktasına getirmişti. Çalışmayan trafik ışıkları kaosa neden olurken metro, tramvay gibi toplu ulaşım araçları da yolcu taşıyamamıştı. Enerji kesintisi sırasında aralarında eczanelerin de bulunduğu bir-çok işyeri kepenk kapatmıştı. Bankalar da kesintiden etkilenirken, ATM’ler uzun süre çalışmamıştı. Devlet Başkanı Nicolas Maduro, elektrik kesintileri nedeniyle ülkedeki aşırı sağcı muhalefeti suçlamıştı.

Kesintiye dair önceki gün de çeşitli bakanlıklardan art arda açıklamalar geldi. Sağlık Bakanı Isabel Iturria, kamu sağlık hizmetinde elektrik kesintisi nedeniyle ciddi bir sıkıntının yaşanmadığını duyurdu. Hastanelerin büyük bir kısmının jeneratör kullandığını belirten Iturria, “Sağlık merkezlerinden hiçbir acil durum bildirimi gelmedi” dedi. VenezuelaPetrol Bakanlığı da kesintilerden etkilenmediklerini
açıkladı.

Enerji Bakanı Jesse Chacon konuyla ilgili açıklamasında kesintiden dolayı halktan özür diledi ve muhalefetin “ülkeyi istikrarsızlaştırma çabalarına” rağmen sakin kalmayı başaran Venezuelalıları tebrik etti. Chacon, metal bir kafesin ülkenin büyük bir kısmının elektriğinin geçtiği elektrik hatlarının üzerine düşürüldüğünü ve bunun kısa devreye yol açtığını söyledi. Bakan, olaya dair soruşturmanın başlatıldığını da ekledi.

Adalet ve İçişleri Bakanı Miguel Rodriguez, kesintinin büyüklüğü düşünüldüğünde sabotaj olasılığını gözardı edemeyeceklerini söyledi. Bakan “Halkı korumak için ülke genelinde güvenlik güçleri konuşlandırıldı” dedi.

Devlet Başkanı Maduro, hükümetin olayı soruşturacağını vurgulayarak bu tür sabotaj girişimlerini engellemek ve elektrik sistemini korumak üzere yeni bir güvenlik birimi oluşturulacağını söyledi.

Maduro, Twitter üzerinden yaptığı değerlendirmede, Venezuela'ya karşı elektrik darbesi peşinde koşan aşırı sağcıların başarılı olamayacağını yazarken, her zaman dikkatli olan Venezuela halkının daima galip geleceğini belirtti. Devlet Başkanı, tüm işçilere de çağrı yaparak sabotajlara karşı uyanık olunmasını istedi.

Muhalefet lideri Henrique Capriles ise hükümetin komplo teorileriyle halkın dikkatini ülke sorunlarından uzaklaştırmaya çalıştığını iddia etti. Capriles elektrik kesintisinden dolayı hükümeti suçladı.