Venezuela devalüasyona gitti

Venezuela 2005 yılından bu yana 2,15 dolara çıpalı olan ulusal para birimi bolivarda devalüasyona gitti.

2005 yılında bu yana 2,15 dolara çıpalı olan Venezuela ulusal para birimi bolivarın değişim değeri yiyecek ve ilaç gibi öncelikli ihtiyaçlar için 2,60 ikincil kalemler için ise 4,30 olarak belirlendi. Böylece bolivar sırasıyla yüzde 17 ve yüzde 50 oranında devalüe edildi.

Venezuela Devlat Başkanı Hugo Chavez, bu devalüasyonla 2009 yılında küresel ekonomik kriz nedeniyle gerçekleşen petrol fiyatlarındaki düşüşle 2.9 oranında daralma yaşayan ekonominin yeniden canlandırılması ve güçlendirilmesini amaçladıklarını belirtti.

Geçtiğimiz Cuma gerçekleştirilen devalüasyondan sonra Venezuela hükümeti, ülkede gereksiz ithalatın azaltılması, bunun yerine üretimin ve ihracatın artırılması, elektrik üretiminin artırılması ve fiyat spekülasyonlarının önlenmesi için bir dizi önlem alınacağını bildirdi.

Hugo Chavez, şirketlerin gereksiz zam yapmalarının önüne geçmek için, fiyat spekülasyonu yaptığı tespit edilen her tür işletme ve şirkete geçici kapatma cezası ile müdahale edileceği ya da el konulacağı, gerekirse ordunun da bu konuda devreye gireceği uyarısında bulundu.

(soL - Dış Haberler)