Venezuela’dan suikast hazırlığı suçlamalarına yanıt

Venezuela Hükümeti, İspanyol yargıç Eloy Velazco tarafından hazırlanan iddianamede yer alan, Venezuela’nın Kolombiya Devlet Başkanı Alvaro Uribe’ye yönelik suikast hazırlıklarına karıştığı iddiasını reddetti.

İspanya Ulusal Mahkeme Yargıcı Eloy Velazco, geçtiğimiz Pazartesi günü açıkladığı iddianamesinde Venezuela yönetiminin Kolombiya Devlet Başkanı Alvaro Uribe’nin de aralarında bulunduğu bir grup eski ve yeni devlet görevlisine yönelik suikast düzenlemeleri için FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) ve Basklı örgüt ETA ile işbirliği yaptığını ileri sürdü.

İddianamede Venezuela’nın ETA ve FARC üyelerine sığınma hakkı tanıdığı savı ileri sürülürken 1989 yılında İspanya’dan ayrılarak Venezuela’ya yerleşen ETA örgütüne bağlı Cubillas Fontán’ın Venezuela devleti ile bu örgütler arasındaki bağlantıyı sağlayan kişi olduğu iddiası yer alıyor.

Venezuela Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “temelsiz, taraflı ve kabul edilemez” iddialar içeren iddianamenin Chávez hükümetini yıpratmaya yönelik kampanyanın bir parçası olduğu belirtildi.

Venezuela Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, iddianamede adı geçen Cubillas Fontán’ın, İspanya ile Venezuela arasında Mayıs 1989’da imzalanan bir anlaşma sonucunda Venezuela’ya yerleştiği ve anlaşmanın altında dönemin Venezuela Devlet Başkanı Carlos Andrés Pérez ile İspanyol Başbakan Felipe González’in imzalarının yer aldığı hatırlatılarak, “ancak iddianamede bu isimlerden hiç bahsedilmemektedir” denildi. Buna karşın iddianamede defalarca, kasten ve sorumsuz bir şekilde Bolivarcı Devrimin lideri Chávez’e atıfta bulunduğu belirtilerek, söz konusu kişinin İspanyol devletinin talebi üzerine Venezuela’ya yerleşmiş olduğu ve Chávez yönetiminin bu süreçte hiçbir rolünün bulunmadığı gerçeğinin çarpıtıldığına dikkat çekildi.

Açıklamada ayrıca, iddianamedeki suçlamalara kanıt olarak gösterilen bilgi kaynakları eleştirildi. İddianamedeki suçlamalar, 2008 yılında Kolombiya’nın Ekvador topraklarına düzenlediği yasadışı askeri operasyonla öldürülen FARC’ın iki numaralı lideri Raúl Reyes’in ölümünden sonra ele geçen bilgisayarında bulunduğu iddia edilen bilgilere dayandırılıyor.

Venezuela hükümeti başından bu yana Reyes’in bilgisayarında bulunduğu iddia edilen bilgilerin düzmece olduğunu iddia ederken Pazartesi günü yapılan açıklamada, “Kolombiya’nın siyasi geleneğinin bir parçası haline gelmiş olan bu bilgisayar maskaralığının İspanyol mahkemeleri tarafından hortlatılması çok şaşırtıcı” denildi.

Açıklamada son olarak İspanyol yargıcın suçlamaları reddedilerek, “Venezuela’nın, Bolivarcı hükümetin ayırt edici özelliği olan demokratik ve insani değerlere derinden bağlı olduğu” tekrarlandı.

Venezuela Devlet Başkanı Chávez ise, İspanyol yargıcın iddianamesinin son dönemde ABD emperyalizmi tarafından hız verilen karalama kampanyasının bir uzantısı olduğu açıklamasında bulundu.

ABD Ulusal İstihbaratı, geçtiğimiz ay yayınladığı raporunda Venezuela’yı ABD karşıtı güçlerin liderliğini yapmakla suçlamış, hemen ardından Amerika Devletleri Örgütü’nün (OAS) Venezuela’nın insan hakkı ihlallerine yer verdiği çarpıtmalarla dolu raporu ile ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Venezuela’yı uyuşturucu ticaretinde en kritik halkalardan biri olarak tanımlayan uyuşturucu raporu yayınlanmıştı.

İspanyol yargıcın iddianamesinin de Venezuela’yı itibarsızlaştırmayı amaçlayan bu sürecin parçası olduğunu belirten Chávez, “bunlar birilerinin boynumuza yeniden takmaya çalıştığı eski zincirlerin üzücü kalıntıları ama artık özgürüz” dedi. Venezuela’yı hedef alan bu tür tertibatlara neşe, yurt sevgisi ve birlik içinde yanıt verdiklerini söyleyen Chávez, “Emperyalizmin bizlere yapmaya çalıştığı şeyler başarıya ulaşmadı, ulaşmayacak da” diye ekledi.
(soL - Haber Merkezi)