Venezuela’da zafer !

Venezuela’da Başkan Chavez'in ve diğer seçilmiş görevlilerin yeniden seçilebilmelerini sağlayacak anayasa değişikliği oylamasından “evet” çıktı.

soL (DIŞ HABERLER) Venezuela'da Anayasa'nın beş maddesinde değişiklik yapılmasını öngören referandumda oyların yüzde 54,36'sı, "evet değişiklik yapılsın" yönünde kullanıldı. Değişikliğe hayır diyenlerin oranı yüzde 45,63'te kaldı. Bu oranlar, oyların yüzde 94,2'sinin sayıldığı sırada Venezuela Seçim Kurulu'nca bildirilen rakamlar.

Venezuela lideri Hugo Chavez, referandum için sandık başına gidip oyunu kullandığı sırada, gazetecilere "Bugün benim siyasi kaderim belirleniyor ve bu önemli. İnşallah her şey yolunda gider ve halk iradesini ortaya koyar" demişti.

'Evet'in zaferinden sonra "Halk Balkonu" olarak adlandırılan balkondan halka seslenen Chavez, "Büyük bir zafer oldu. Venezuela geçmişteki onursuzluk günlerine bir daha dönmeyecek" dedi. Chavez, "Yalana karşı gerçek kazandı, Halkın onuru kazandı" dedi.

Chavez, Seçim Kurulu'nun seçimleri açıklamasından birkaç saniye sonra kendisini arayarak tebrik eden ilk liderin Fidel Castro olduğunu da duyurdu. Bu seçim zaferiyle beraber "Bolivarcı devrimin 2009'dan 2019'a üçüncü tarihsel dönemi başlıyor. Yolumuzda yürümek için geleceğin kapılarını açtık" dedi.

Referandum sonucunda, Anayasa'nın 160., 162., 174., 192. ve 230. maddeleri değiştirilmiş oldu. Bu değişiklik, seçimle iş başına gelenlerin ileride de seçimlerde aday olabilmelerini sağlıyor.

Chavez'i destekleyenlerin zaferi, Batı basınında derhal "Elinde çok fazla güç biriktirdi" yorumları eşliğinde servis edildi.

Muhalefet liderleri, sonuçlara itiraz etmeyeceklerini açıkladılar. Uluslararası gözlemciler de seçim sürecinin şeffaf ve adil geçtiği kanaatinde olduklarını belirttiler.