Venezuela’da yeni sosyal programlar

Sosyal programları ile dikkat çeken Venezuela bu kez kimsesiz ve sokakta yaşayan çocukların rehabilitasyonu ile ilgili programları gündeme getiriyor.

soL (DIŞ HABERLER) Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, alkol ve uyuşturucu bağımlısı çocukların rehabilitasyonu için yeni bir sosyal program başlattıklarını ilan etti. Program kapsamında evsiz, dışlanmış ve şiddet görmüş çocuklar da rehabilite edilecek. "Mahallemizin Çocukları" adlı program Negra Hipolita adlı evsiz yetişkinlere yönelik benzer programın devamı olacak.

Chavez, Alo Başkan programında yaptığı konuşmada evlat edinme programlarını geliştireceklerini ve çocuk işçiliğine son vereceklerini belirtti. Chavez ayrıca programın tüm mali giderlerini de "Doğal olarak sosyalist devlet bütçesinden karşılayacağız" dedi. Konuşmasında sosyal devlete vurgu yapan Chavez, şimdiye kadar yapılanların olumlu olduğunu ancak işlerinin daha çok olduğunu belirtti. Yeni görevin daha kurumsal bir şekilde yürütüleceğini belirten Chavez, ulusal hükümetin bundan sonra sosyal planlara daha çok çaba harcayacağını vurguladı.

Sosyal rehabilitasyona aktarılan paranın ilk duyurusu ise televizyon programında yapıldı. Chavez, 200 kadar evsizin, alkol ve uyuşturucu bağımlısının tedavisini sağlayacak rehabilitasyon merkezi için 5,1 milyon doları onayladıklarını belirtti. Sadece uyuşturucu bağımlılarına yönelik kullanılacak 5400 metrekarelik bir başka merkez içinde 21,9 milyon dolar ayrıldı.

Hedefte 3 bin kişi var
Katılım ve Sosyal Koruma Bakanı Erika Farias da 2 yıldır uygulanan Negra Hipolita programıyla sokakta yaşayan 3800 Venezuelalının rehabilite olmasını sağladığını açıkladı. Hâlâ sokakta yaşayan 3 bin kişinin olduğunu belirten Farias, hükümetin desteği ile kısa zamanda bu insanları da kazanacaklarını belirtti.

"Sosyalizm yoksulları kollar"
Programla birlikte başlayan yeni bir uygulama da yardıma ihtiyaç duyulduğu acil durumlarda tüm ülke içinde ücretsiz olarak aranabilecek bir telefon hattı açmak oldu. Bütün bunları yapmamızın tek nedeni hayat standardını yükseltmektir, çünkü sosyalizm en yoksunu kollayan bir sistemdir" diyen Chavez, programlarda en çok da kurumlar arası dayanışmanın önemli olduğuna dikkat çekti. Chavez, İçişleri ve Adalet Bakanlığı'nın Caracas Güvenlik Planı, toplumsal spor programları ve Mucize Görevi olarak bilinen ücretsiz göz ameliyatları programlarının işbirliği içinde çalıştığını belirtti.

"Sözde değil özde devrim"
Bütün bu insanların kötü koşullarda yaşamasına neden olan tek şeyin kapitalist sistem olduğunu ifade eden Chavez, bunu aşmanın yolunun sosyalizmden geçtiğini belirtti. "Devrim sözde değil özdedir" diyen Chavez "Gerçek devrimci de dünyanın herhangi bir yerinde herhangi bir kişiye karşı yapılan haksızlıkları derinden hissedendir" dedi.