Venezuela’da sağın yükselişi kaygı verici

Venezuela’da Pazar günü yapılan seçimleri, Chavez önderliğindeki sosyalist blok önde sonuçlandırdı. Buna rağmen muhalefetin oy ve meclisteki temsil oranı sosyalist çevrelerde endişe yarattı.

Venezuela geçtiğimiz Pazar günü yapılan seçim ile yeni meclisini belirledi. 165 sandalyeli meclise, Hugo Chavez’in lideri olduğu Birleşik Sosyalist Parti (PSUV) 95 adayını sokarken, muhalefet partilerinden oluşan koalisyon 59’da kaldı. Geriye kalan 6 sandalye de kesin sonuçlar açıklandığında belli olacak. Mecliste çok daha az yer elde etmesine karşın, muhalefet seçim sonuçlarını ‘galibiyet’ olarak yorumladı.

Nitelikli çoğunluk elde edilemedi
Muhalefetin bu yorumunun sebeplerinin başında ise PSUV’un mecliste üçte ikilik orana yani nitelikli çoğunluğa ulaşamamış olması geliyor. Anayasayı değiştirmek için gereken nitelikli çoğunluğa ulaşılamaması Chavez’i ve sosyalist bloğu sıkıntıya düşürebilir. Chavez önümüzdeki yıl birçok anayasa değişikliği yapmayı planlıyordu. Özellikle yargı alanında yapılacak değişikliklerin Bolivarcı devrim için çok önemli olduğu düşünülüyor.

Muhalefet güçleniyor
Chavez’in, "Bütün dünya şunu açıkça bilsin ki bu Bolivarcı devrimin kesin bir zaferidir. Belki bazıları kendilerinin kazandığını zannedebilir ama onların bunu kazanç sayması benim için sorun değil" diye yorumladığı sonuçlar hakkında muhalefet koalisyonundan Ramon Guillermo Aveledo ise ‘ "Bu seçimler bize siyasi güç verdi. Çok mutluyuz. Artık 2 yıl sonraki seçimlerde Chavez’i indirme umutlarımız var" dedi.

2005 yılındaki seçimleri boykot eden muhalefet sonuç olarak meclis dışında kalmış PSUV 114 sandalyeye sahip olmuş, meclisin geri kalanı ise Chavez’i destekleyen partilerden oluşmuştu.

Muhalefetin gücünün arttığını gösteren verilerin başında da oy sayıları arasındaki farkın çok az olması geliyor. 17 milyonun üzerinde seçmeni olan Venezuela’da, iktidar ile muhalefet partilerinin oy sayılarındaki fark yaklaşık 170 bin. 2008’deki yerel seçimlerde ise fark 800.000’e yakındı.

Dış destek ve yerel yönetim zaafları
Muhalefet koalisyonunun güç kazanmasının sebebi olarak da, başta ABD’den gelen olmak üzere dış destek ve Chavez’in partisinden olan yerel yöneticilerin hataları gösteriliyor. ABD geçtiğimiz yıl, büyük bir kısmı muhalefet partisi MUD’a verilmek üzere, 50 milyon dolarlık kaynağı ‘Chavez’i bitirmek’ için harcadı. Paranın önemli bir kısmının kamuoyunu şekillendirmek amacıyla medya ve propaganda için kullanıldığı belirtiliyor.

Bolivarcı harekete bağlı yerel yönetimlerin zaafları olduğu da konuşulanlar arasında. Venezuela halkı geçen yılki kuraklığın da etkisiyle uzun süredir elektrik ve su kesintileriyle karşı karşıya kalıyor. Bunun dışında birkaç yöneticinin yolsuzluk iddialarıyla gündeme gelmesi ve uluslarası şirketlere ve zenginlere ayrıcalık tanımaları, PSUV’a olan desteği azaltan unsurlar olarak öne çıkıyor.

PSUV’un güç kaybetmesinin bir diğer nedeni de artan suç oranları. Venezuela’da geçtiğimiz yıl 14 bin cinayet işlendi. Chavez suça karşı savaşı ön planda tutmaya çalışsa da, şu ana kadar kayda değer bir ilerleme gerçekleştirilmiş değil.

Venezuela 2012 yılında tekrar sandığa gidecek. Venezuela halkı bu seçimle Chavez ile yola devam edip, etmemeye karar verecek.

Fidel: Chavez kazandı
Küba devriminin lideri Fidel Castro ise olumlu konuştu. Tüm söylenenlere karşın Hugo Chavez’in ve Bolivarcı devrimin zafer kazandığına inandığını söyleyen Castro, "Bolivarcı devrim gerçek bir güce sahip. Hem meclisteki çoğunluğa, hem de Bolivarcı devrim tehlikeye girerse sokaklara çıkacak milyonlarca insana sahip" dedi. Fidel, muhalefetin de ABD tarafından yönetildiğini iddia ederek, "Onların tek istediği Venezuela’nın petrolü" diye konuştu.

(soL – Dış Haberler)