Venezuela’da muhalefetin iddiaları çürütüldü

Muhalefetin asılsız iddiaları nedeniyle yıllardır Uluslararası Çalışma Örgütü’nün “sendikal özgürlükleri ihlal eden devletler” listesinde bulunan Venezuela, hükümetin bu iddiaları çürütmesi sonucu listeden çıkarıldı.

soL (DIŞ HABERLER) Venezuela Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Roberto Hernández, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO), muhalefetin hükümete yönelik iddiaları nedeniyle "sendikal özgürlükleri ihlal eden devletler" listesinde bulunan Venezuela'nın listeden çıkarıldığını söyledi. Hernández, merkezi Cenevre'de bulunan ILO'nun geçen hafta 97'incisini düzenlediği yıllık konferansta, Venezuela muhalefetinin iddialarının asılsız olduğunun anlaşılması üzerine bu kararın alındığını ifade etti. Hernández, muhalefetin yedi yıldır Venezuela'nın listede yer alması için sürdürdüğü çabalara karşın, sendikal özgürlüklerin ihlal edilmediğini gösterdiklerini söyledi.

ILO ayrıca, muhalefetle ilişkisi bulunan Venezuela İşçi Konfederasyonu (CTV) ve işveren sendikası Fedecamaras'ın Venezuela hükümetinin sendika seçimlerine müdahale ettiği gerekçesiyle kurul önünde savunma yapması taleplerini de oybirliğiyle reddetti. 2002'de Devlet Başkanı Hugo Chavez'e düzenlenen başarısız darbe girişiminde de rol oynayan bu iki sendika, birkaç yıldır hükümetin sendikal hakları engellediğini iddia ediyor.

CTV'nin Chavez karşıtı politikalarına karşı çıkan işçiler ve sendikacılar ise, Mayıs 2003'te ülkenin en büyük işçi sendikası haline gelen Ulusal Venezuelalı İşçiler Sendikası'nı (UNT) kurmuştu. UNT üyesi Eduardo Sánchez, Venezuela'nın bugüne kadar ILO'nun listesinde bulunmasının akıl almaz bir durum olduğunu söyledi. Son 10 yılda sendika sayısının iki katına çıktığını vurgulayan Sánchez, Bolivarcı anayasa sayesinde toplu sözleşme ve grev haklarının da artırıldığına dikkat çekti.