Venezuela’da işçiler sosyalistleri seçti

Venezuela Petrol İşçileri Federasyonu (FUTPV)‘nda yapılan seçimleri, Birleşik Sosyalist Parti (PSUV) ‘nin desteklediği Platform 7 oyların yüzde 54.27’sini alarak kazandı.

Venezuela’nın 23 eyaletinden 18’inde gerçekleşen sendika seçimlerini, PSUV’un desteklediği yönetimin zaferi ile sonuçlandı. Öncü Sosyalist İşçiler adıyla seçimlere katılan Platform 7 oyların 15009 tanesini alırken, diğer solcu liste Birleşik Devrimci Otonom Sınıf Hareketi Platform 1 7557 oy alarak yüzde 27.32’de kaldı. İçinde hükümet karşıtı işçilerin de bulunduğu Platform 9 ise yüzde 9.75 oy aldı.

Bu sonuçlara göre, federasyonun yürütme komitesi 6 Platform 7, 3 Platform 1 ve 1 Platform 9 üyesinden oluşuyor. Denetim kurulunda 2 Platform 7, 1 Platform 1 üyesi disiplin kurulunda da 3 Platform 7, 2 Platform 1 üyesi yer alıyor.

Oy kullanabilecek durumdaki 36 bin 692 petrol işçisinin yüzde 21.7’si seçimlere katılmazken, Ulusal Seçim Konseyi (CNE), seçimlerin sorunsuz bir biçimde gerçekleştirildiğini duyurdu.

Aynı zamanda federasyonun yeni başkanı olan Will Rangel, “bu seçimler bütün işçiler ve önderleri Hugo Chavez için bir zaferdir” derken, Chavez de, “bu öncülük rolünü üstüne alan işçi sınıfıdır” diye konuştu.

Ulusal İşçi Sendikası (UNT) koordinatörü Sservando Carbone, “seçimlerin devrimci hareketin gücünün bir göstergesi” olduğu söylerken, yine UNT’den Simon Castillo, seçimlerin “sendikal hareketin organizasyonunu ve katılımını yansıttığını” belirtti.

FUTPV, 185 tekil sendikadan müteşekkil iken, 2007 yılında devlet petrol şirketinin desteğiyle federasyon şeklinde örgütlendi. Çalışma Bakanlığı, Will Rangel’i geçici olarak başkanlığa atamıştı.

Venezuela hükümeti, FUTPV seçimlerine özellikle önem veriyor. Devrimin ilerleyebilmesi için petrol şirketlerinin kamulaştırılmasını savunan Chavez hükümeti, seçimleri kazanmanın önemine dikkat çekmişti. Daha sonra bu durum, muhalefet tarafından protesto edilmiş ve gösteriler yapılmıştı.

(soL–Dış Haberler)