Venezuela’da HRW’ye tepki artıyor

Venezuela hükümetinin Human Rights Watch adlı insan hakları örgütünün iki temsilcisini ülkeden kovmasının ardından, çeşitli çevrelerden örgüte tepkiler geldi. HRW, insan hakları savunuculuğunun değil, emperyalizmin örgütü olmakla suçlanıyor.

soL (DIŞ HABERLER) Human Rights Watch (HRW) adlı ABD merkezli uluslararası insan hakları örgütü geçenlerde Chavez yönetimindeki 10 yıl boyunca Venezuela'da insan hakları ve özgürlüklerin mutlak ve artan biçimde ihlal ve tehdit edildiğini iddia eden bir rapor yayınlamış, bunun üzerine Venezuela hükümeti örgütün iki temsilcisini ilk uçakla ülkeden göndermişti. İlk birkaç gün Venezuela ve Chavez'e karşı Batı basınında tepki gösterilirken, olayın üzerinden biraz zaman geçmesiyle beraber Venezuela'daki birçok kesim HRW'ye karşı açıklamalarda bulunmaya başladılar.

Venezuela Ulusal Meclisi, geçen cuma yaptığı açıklamada HRW raporunun "bir darbeyi meşrulaştırmak için halkta istikrarsızlık ve gerilim halinden çıkarı olan ulusal ve uluslararası birtakım düşünceleri desteklediğini" söyledi. İletişim ve İnformasyon Bakanlığı'ndan bir sözcü, HRW raporunun önyargılı olduğunu çünkü medya, yargı ve sendikalar başlıklarına yoğunlaşırken, 1999 Anayasası'nın garanti altına aldığı hakların büyük kısmını oluşturan yiyecek, sağlık, eğitim, barınma, sosyal güvenlik, çalışma ve toplumsal katılım alanlarını göz ardı ettiğini" vurguladı.

Çalışma Bakanı Roberto Hernández, tarihsel bağlamın altını çizerek, HRW'nin hükümetin sendikaların bağımsızlığını ihlal ettiği iddiasına karşılık olarak, önceki hükümetlerin işçi hareketini cinayet, işkence ve hapis yoluyla böldüğünü belirtti. Hernández, "biz elli senedir oluşturulan bir bölünmüşlüğü onarmaya çalışıyoruz" dedi.

"Devrime karşı kendimi kullandırtmam"
Venezuela'nın en büyük sendikal konfederasyonu olan Ulusal İşçi Birliği yöneticilerinden Orlando Chirino ise, biraz daha farklı bir tablo çizdi. Chavez yönetimini eleştirel bir biçimde destekleyen Chirino, Venezuela'da işçi haklarının ihlal edildiğini, bunun tüm kapitalist ülkelerde böyle olduğunu ve Venezuela'nın da bir istisna olmadığını söyledi. Ancak Chirino, HRW'nin raporunu reddetti ve örgütün "Kuzey Amerika emperyalizminin ve uluslararası şirketlerin paralı askerleri"nden oluştuğunu söyledi.

HRW, söz konusu raporunda Chirino'nun da sendika sorunu üzerine bazı tutumlarından alıntılar yapmıştı. Buna da değinen Chirino, "Her türlü yanlış anlaşılmayı önlemek için, işçilerin hiçbir zaman haklarımızı savunmak için emperyalistler ve özel sektörle yan yana gelmemesi gerektiğini eklemek istiyorum... Devrimci sürece karşı kendimi bir silah olarak kullandırtmayacağım" dedi.

Venezuela Yüksek Adalet Mahkemesi Başyargıcı Luisa Estela Morales, HRW'nin Venezuela'da yargının bağımsızlığının yok edildiği iddiasını reddetti. HRW raporunu inceleyen Morales, "daha fazla ilgilenmeye gerek yok. Raporun önemsenecek kadar ciddi ve derin araştırmaları yansıtmadığını düşündürtecek çok sayıda yanlışlık var" dedi.

Gerekli Gazetecilik Hareketi adlı gazeteci örgütü de HRW'nin Venezuela'da ifade özgürlüğü olmadığı yolundaki iddiasına karşı çıktı. Gazeteciler, özel muhalif medyanın basın ahlakını ve demokrasiyi sayısız defa ihlal etmiş olmasına rağmen hala sansürlenmediğine ve medyanın büyük kısmını elinde tuttuğuna işaret ettiler.

ABD istihbarat örgütlerinin, dış ülkelerdeki casusluk faaliyetlerinde hükümet dışı örgütleri sıklıkla kullandığı biliniyor. Son olarak Amy Goodman, CIA'nın Bolivya'daki barış gücüne gönderilen askerleri ülkedeki Venezuela ve Kübalılara karşı casusluk yapmak için kullanmak istediğini ortaya çıkardı.

İnsan Hakları Örgütü mü?
HRW'nin aldığı politik tavırlar, örgütün tarafsızlığına büyü ölçüde gölge düşürüyor. Venezuela'nın ülkeden kovduğu, HRW'nin buradaki bir numaralı ismi José Miguel Vivanco, Latin Amerika'nın mafya, uyuşturucu kaçakçıları ve paramiliter faşist örgütlenmelerle organik bağlantıları defalarca ortaya konmuş olan Uribe hükümetine sempati duyan ve Venezuela'da 2002 darbesinde etkin rol alan muhalif medyayı göklere çıkaran bir insan hakları savunucusu.

HRW'nin internet sitesinde insan haklarına ilişkin haberler de ilginç bir görüntü sunuyor. Dün sitedeki Amerika kıtasına yönelik haberlerin geneline bakıldığında, Venezuela ve Bolivya'nın aleyhine haberler dikkat çekerken, Kolombiya haberlerinde geçen hafta da bir örneği yaşanan sendikacı cinayetlerine hiç yer verilmezken, FARC'a karşı iki haber ve Kolombiya ordusunun gerillalara karşı bir operasyonda Kızıl Haç kılığına girmeleri konusunda bir soruşturma başlatıldığı haberleri var. Yine Kolombiya üzerine iki haberden birinde, Başkan Alvaro Uribe'nin paramiliterlere karşı önlemler aldığı söylenirken, ülkeyi ziyaret edecek olan John McCain'e de ülkenin demokrasi yolunda attığı adımları gözden kaçırmaması öğüdü veriliyor. Haberlerin kalanı, AIDS ve kürtajla ilgili. Bolivya'da yaşanan faşist darbe girişimi ve sağcıların yaptığı yerli katliamlarına dair yapılan kısa bir haberde de, Bolivya hükümetinden "gerçekten tarafsız" bir soruşturma yürütmesi isteniyor.