Venezuela’da halk bankaları modeli

Venezuela lideri Chavez, halk bankalarına yüklü miktarda kredi desteği vererek, bunların halk iktidarının bankaları olacağını söyledi.

soL (DIŞ HABERLER) Hugo Chavez, binin üzerindeki halk bankasına kredi vererek, bunların gelir dağılımındaki rolünün önemine dikkat çekti. Kaynak aktarımını açıkladığı konuşmasında, Chavez, halk bankalarının sayısını da büyük oranda artıracaklarını ifade etti.

Halk bankaları, topluluklardaki örgütlenme mekanizması olan halk konseylerinin mali olan ve olmayan tüm kaynaklarını yönetiyor. Örgütlü topluluklar, halk bankaları yoluyla sosyal projeler finanse edebiliyor, acil durumlarda üyelerine destek olabiliyor ve sosyal yatırımlar yapabiliyorlar.

Chavez, dünyada büyük, orta ya da küçük ölçekli bankalar çökerken Venezuela'da binlerce halk bankasının, halk iktidarı bankasının doğuyor olmasındaki ironiye işaret ederek, "Halk iktidarı devrimin geleceği için kilit önemde. Bu yüzden de başarısızlığa uğrayamaz" dedi.

Ancak, Chavez, ulusal hükümetin yerel yönetimlerle işbirliğinin önemini de vurgulayarak, halk bankalarına kaynağın yalnızca ulusal bütçeden karşılanamayacağını, yerel yönetimlerin bütçelerinin de belediye başkanları ve valiler tarafından buralara aktarılması gerektiğini söyledi. Chavez aynı zamanda özel bankaları ve şirketleri de halk bankalarını desteklemeye çağırdı.

Fiyat spekülasyonuna karşı yeni bir dağıtım ağı
Chavez, halk konseylerini ve yerel yönetimleri de, sosyalist kooperatifler ve şirketlerde üretilen ürünlerin toplumsal dağıtımını sağlamak için yeni ağlar oluşturmaya çağırdı. Bu ağların, spekülasyoncu kapitalist ağlara karşı bir alternatif oluşturması düşünülüyor. Chavez, böylece malların sadece üretici ya da aracının ailesini geçindirmeye yetecek bir kârla, gerçek değerine daha yakın bir fiyatla satılacağını söyleyerek, "Kendimizi, üreticinin 1 bolivar harcadığı ama ürünün sonunda 30 bolivar fiyatla satıldığı kapitalizmin sömürücü dinamiğine teslim edemeyiz" dedi.

Yaklaşık 140 milyon doları ülke genelindeki bin halk bankasına dağıtan Venezuela lideri, kaynağı halk bankalarına aktarmanın "ülkenin kaynaklarını kontrol ettiği için ulusal ekonomiyi de kontrol eden burjuvazinin elindeki gücün yeniden dağıtılması"nı sağlayacağını ifade etti.

Ülkede şu an 3500 civarında halk bankası var.