Venezuela askeri kapasitesini arttırıyor

Kolombiya’nın ABD’nin ülkedeki askeri varlığını arttırmasına yol açacak anlaşma konusunda bölge ülkelerini ikna çabası sürerken, Venezuela lideri Chavez de ordunun savunma kapasitesini geliştirmek amacıyla daha fazla tank alacaklarını söyledi.

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Kolombiya’nın ülkede uyuşturucuyla mücadele gerekçesiyle ABD üslerini genişletme girişiminin yarattığı tehdit karşısında Rusya’dan 30 ile 40 arasında tank alacaklarını açıkladı. Chavez, önceki gün düzenlediği basın toplantısında, Kolombiya’nın ABD birliklerinin 3 hava ve 2 deniz üssünü kullanmasına izin verme planını hatırlatarak, ülkesinin de savunma amaçlı olarak ordunun kapasitesini geliştireceğini söyledi.

Kolombiya’dan otomobil ithalatını durduklarını bildiren Chavez, gıda maddeleri başta olmak üzere Kolombiya’dan diğer malların ithalatını da yasaklayabileceğini ve ülkesinin Kolombiya yerine Arjantin ve Brezilya gibi ülkelerle ticarete yöneleceğini belirtti. Chavez, “Kolombiya’dan artık araç almayacağız, satın almayı planladığımız 10 bin arabadan da vazgeçtik, Kolombiyalı işçiler için üzgünüm” dedi.

Venezuela lideri, Kolombiya Devlet Başkanı Alvaro Uribe’nin Venezuela’nın solcu gerilla örgütü Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri’ne (FARC) Venezuela'nın silah sattığı iddialarını da yalanladı. Bir FARC kampında ele geçirilen İsveç yapımı silahların 1995'te Kolombiya sınırındaki bir deniz üssünden çalındığını kaydeden Chavez, hırsızlık olayıyla ilgili tutanağı da basına gösterdi.

Chavez, Kolombiya’nın FARC’a silah sattıkları iddialarının, dikkatleri ABD ile görüştüğü askeri anlaşmadan başka bir yöne çekmek için ortaya attığını söylemişti.

(soL-Dış Haberler)