“Vakit Küba’yla diyalog vakti”

3 Nisan Cuma günü Küba’ya giden ABD Kongre üyeleri, ABD’ye dönünce Küba’da yaptıkları görüşmelerin ve edindikleri izlenimin çok iyi olduğunu söyleyerek, “Vakit Küba’yla diyalog vaktidir” dediler.

soL (DIŞ HABERLER) ABD'de kongresindeki "Kongre'nin Siyahları Grubu"na bağlı kongre üyelerinin 3 Nisan'dan beri sürmekte olan Küba gezileri son erdi. ABD'li kongre üyeleri, ülkelerine dönünce Küba'yla ilişkilerin normalleştirilmesi ve ablukanın kaldırılması çağrısı yaptılar.

Grubun lideri Barbara Lee, "Vakit Küba'yla diyalog vaktidir. Başkan Raúl Castro gibi biz de Küba ve ABD arasındaki ilişkilerin normalleşmesi Amerika'nın adaya karşı ekonomik, mali ve ticari ambargosunun son bulmasının, iki ülke için de hayırlı olacağını düşünüyoruz" dedi.

ABD'li heyet, bir görüşme yaptıkları Fidel Castro'nun da çok enerjik ve sağlam olduğunu belirttiler.

Fidel Castro, ABD Kongresi'nin "en ilerici kanadı" olarak tanımladığı Kongre'nin Siyahları Grubu'yla yaptığı görüşme için "Üyeler, halkımızın Küba'yı ziyaret eden Amerikalılar'ı her zaman saygıyla ağırladığının eşsiz tanıklarıdırlar. Nefretini belli eden bir surat dahi göremeyecekleri Küba sokaklarında, okuma yazma bilmeyenlerin ve küçük ayakkabı boyacılarının tamamen ortadan kalkmış olduğuna belki de hayran oluyorlardır. Kreşe, okula ve üniversiteye giden her yaştan dizi dizi çocuklar, yurttaşların tümüyle ilgilenen yüksek kaliteli sağlık personeline sahip poliklinikler, hastaneler ve huzurevleri, eleştiriyle bakan gözlerinden elbette kaçmayacaktır. Uluslararası ekonomik bir krizin içindeyken, burada hiçbir iş arama kuyruğu göremeyeceklerdir. Sokaklarda dolaşan, neredeyse her daim neşeli ve aktif insanlar, Küba hakkında yabancılara sıklıkla sunulan tektip görüntülerle hiç uyuşmaz" dedi.

Yedi ABD'li kongre üyesi, Küba'daki ziyaretleri sırasında Martin Luther King anısına da bir çelenk bıraktılar.