Üst düzey İsrailliler savaş istiyor

İran, uzun zamandır yapımı devam eden Buşehr nükleer santralini açmaya hazırlanıyor. İsrail ve ABD tarafında ise İran'a saldırı senaryoları somut biçimde tartışılıyor.

Buşehr Nükleer Santrali'nin yöneticisi Mahmut Caferi, santralin ana test ve denetimlerini geçtiğimiz altı ay içerisinde başarıyla tamamladıklarını söyledi. Caferi, net bir tarih belirtmemekle birlikte nükleer tesisin açılışa ve güç üretmeye hazır olduğunu söyledi. Buşehr'deki nükleer tesis projesine 1970'lerde Alman Siemens firması başlamış ve 1995'te Rus şirket Rosatom projeyi devralmıştı. Rus devlet şirketi Rosatom yetkilisi Sergey Kiriyenko da Buşehr'deki hazırlıkların daha önce belirlenen takvime uygun gittiğini bu ay içinde açıklamıştı.

İsrail'in saldırma ihtimali yüzde elliden fazla
Amerikan 'Atlantik' dergisinde yayınlanan gazeteci Jeffrey Goldberg'in makalesine göre, Pentagon, İsrail uçakları Irak hava sahasına girerse, bu uçakları vurmama emri verdi. Bu emre dair, ABD'nin İran'ı vuracak İsrail uçaklarına göz yumacağı yorumları yapılıyor. Mayıs ayında İran-Brezilya-Türkiye arasında imzalanan zenginleştirilmiş uranyum antlaşmasından sonra BM Güvenlik Konseyi İran'a dördüncü yaptırım paketini kabul etmişti. Goldberg, İsrail üst düzey yetkilileriyle yaptığı söyleşiler sonucu, İsrail'in, batı dünyasının İran'ı nükleer faaliyetlerden vazgeçirme çabasını Aralık ayına kadar bekleyeceklerini yazdı. Goldberg'in İsrailli 40'dan fazla devlet adamıyla yaptığı mülakatlardan çıkardığı sonuç bir sonraki Ağustos ayına kadar İsrail'in İran'a saldırma olasılığı yüzde elliden fazla. İsrailli yetkililere göre İran'ın nükleer silah yapmaya başlaması iki-üç yıl içinde gerçekleşecek ve bu bir İslami nükleer tehdit yaratacak. Goldberg, İsrail'in varlığına dair tehdit unsurlarını ortadan kaldırma haklarının olduğunu söylüyor. İsrail 1981'de Irak ve 2007'de Suriye'deki nükleer tesislere hava saldırıları düzenlemişti. Makalede, İsrail'in bu kez ABD'den yeşil ışık yakmasını bile beklemeyeceğini, hatta ABD'nin ortalığı yatıştırması için saldırı alarmı bile vermeyeceği belirtildi. Bu da İsrail'in ABD'yi savaşa girmek zorunda bırakacağı görüşlerini doğrular nitelikte. İsrail'in İran'a süpriz bir saldırı yapacağı bir süredir konuşuluyordu. En son Küba'nın eski devlet başkanı Fidel Castro, İsrail İran'ı yakın zamanda vuracak fakat ilk saldıran İsrail olmayacak, demişti. İsrail'in böyle bir saldırıdan önce ABD'yi İran'a saldırmak zorunda bırakacak bir hamle yapmasının beklenebilir olduğunu belirtmişti. İsrail basınında ise, ülkelerinin İran'ı bombalamasına dair senaryolar üretilmeye hızla devam ediliyor.

İran: ABD ve İsrail tehditlerine boyun eğmeyeceğiz
İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mottaki, dün yaptığı açıklamalarda, ABD'nin bütün ülkeleri İran'a karşı tutum almaya zorladığını ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nın gözetimi dahilinde yapılan nükleer faaliyetleri bahane göstererek, İran'ın enerji ve finans sektörlerini hedef aldığını söyledi. Avrupa Birliği ülkelerinin de ABD'den bir farkı kalmadığını belirten Mottaki, bu beş yıllık yaptırım döneminde İran dünyanın çok farklı bölgeleriyle ekonomik-siyasi ilişkiler kurmuş ve dünyanın ABD ve Avrupa'dan ibaret olmadığını göstermiştir, dedi. Mottaki, İsrail'in saldırgan tehditlerinden korkmadılarını belirtti.

(soL - Dış Haberler)