Ukrayna'da eğitimde Nazi övgüsü

Ukrayna'da tarih ders kitapları yenilendi. Ülkede çok sert eleştirilere hedef olan yeni kitaplar, Ukrayna Eğitim Bakanlığı binası önünde öğrenciler tarafından protesto edildi.

soL (DIŞ HABERLER) Ukranya'da hazırlanan yeni ders kitaplarında tarihi olaylar gerçekleri yansıtmıyor. Ders kitaplarında Birinci Dünya Savaşı'na pek yer verilmezken, İkinci Dünya Savaşı asılsız temellere dayandırılarak anlatılıyor.

Dr Fedor Turçenko'nun editörlüğünde, Vladimir Gusev tarafından hazırlanan yeni tarih kitabında, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası ve Ukrayna arasında dayanışma olduğu anlatılıyor. Öyle ki yeni tarih kitabında savaş esnasında Ukraynalı "kahramanın" asi ordusunun yaptığı tüm işlerde Nazi ordusundan destek aldığı, onlarla işbirliği yaptığı yazıyor.

Öğrenciler hazırlanan yeni tarih kitaplarının birilerine çıkar sağlaması için hazırlandığını, Almanya ile ilişkilerde denge kurulması için yazıldığını savunuyor. Kitabı hazırlayanlar bu durumun tüm tarihçiler tarafından bilindiğini ve gerçeğin bu olduğunu ifade ediyorlar.

Kitapların gerçeği yansıtmadığını savunan Ukraynalı öğrenciler hazırlanan bu kitap ile kendilerine "yalan" bilgilerin okutulduğunun altını çizdi. Öğrenciler bu durumu Ukrayna Eğitim Bakanlığı önünde protesto ederken, Ukrayna Eğitim Bakanlığı öğrenciler tarafından yapılan protestonun "kuru gürültü" olduğunu, tartışılan ders kitapları ile ilgili ciddi bir resmi başvuru olmadığı sürece bir şey yapılamayacağını açıkladı.