Ukrayna seçime gidiyor

Ukrayna, yarın 2004'teki Turuncu Devrimi’nden sonra ilk kez devlet başkanlığı seçimi için sandık başına gidecek. Seçim yarışında renkli devrimci Timoşenko ile Moskova yanlısı muhalif lider Yanukoviç güçlü aday.

Küresel ekonomik krizin en çok vurduğu, işsizliğin en yüksek olduğu ülkelerden Ukrayna’da yarın devlet başkanlığı seçimleri yapılacak. 18 adayın katıldığı seçimlerde 2004 yılındaki Batı yanlısı Turuncu Devrim’le iktidara gelen mevcut devlet başkanı Viktor Yuşçenko’nın tekrar seçilme ihtimali düşük. Tartışmalı 2004 seçimlerini Yuşçenko’nın “hile” iddiasıyla kaybeden Moskova yanlısı Viktor Yanukoviç anketlerde önde gidiyor.

Turuncu Devrim sürecinde Viktor Yuşçenko ile yer alıp başbakan olduktan sonra yolsuzluk skandalıyla görevinden ayrılan daha sonra tekrar seçilmeyi başaran Başbakan Yulia Timoşenko bu kez devlet başkanlığı için yarışacak. Önceki gün açıklamasında seçim vaatlerini sayan Timoşenko “Seçilirsem beş yıl içinde Ukrayna’yı AB’ye sokacağım. Ukrayna AB üyesi olmalı, bu benim için öncelik” dedi. Rusya’yla da ilişkilerinin düzelteceğini söyleyen Başbakan Timoşenko, "Rusya ile komşu olmak bizim kaderimiz, iki ülke arasında karşılıklı çıkarlara dayanan ilişkiler kurmak zorundayız" dedi.

Ukrayna Komünist Parti Birinci Sekreteri Petro Simonenko ise seçimlere UKP, Ukrayna Sosyal Demokrat Partisi (Birleşik), Adalet Partisi ve Solcular Birliği tarafından 14 Eylül 2009'da oluşturulan Sol ve Merkez Sol Siyasi Güçler Seçim Bloku'nun adayı olarak katılacak.

Ukrayna'da 2004 yılında yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde sandıktan Rusya yanlısı Viktor Yanukoviç'in galip çıkması üzerine yüz binlerce Ukraynalı sokağa dökülmüş, haftalar süren gösterilerin ardından Avrupa Birliği'nin desteklediği Batı yanlısı Viktor Yuşçenko iktidara getirilmişti. Yuşçenko ve Timoşenko, 2004 yılındaki Turuncu Devrimle iktidara gelmiş ancak o tarihten bu yana aralarındaki siyasi sürtüşmeler bitmek bilmemişti. Yarınki seçimlerde Moskova yanlısı Yanukoviç’in kazanması bekleniyor.

(soL - Dış Haberler)