Türkiye’nin son fiyaskosu

Montrö görüşmeleri öncesi Suriye’nin kuzeyindeki silahlı grupları, El Kaide bağlantılı IŞİD’e karşı birleştirmeyi ve bu grubu yok ederek görüşmelerde pozisyonunu güçlendirmeyi hedefleyen Türkiye başarısız oldu.

Suriye’nin kuzeyinde el Kaide bağlantılı Irak ve Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı Türkiye’nin de çabalarıyla birleşen silahlı gruplar kontrolü kaybediyor. İkinci haftasına giren çatışmalarda IŞİD güçleri, ellerindeki stratejik kasabaları kontrol ettiği gibi, karşısındaki koalisyona ağır kayıplar verdirdi. IŞİD’in karşısında İslami Cephe, Mücahit Ordusu ve Suriye Devrimciler Cephesi bulunuyor. İslami Cephe, radikal islamcı gruplardan oluşurken, diğer iki grubun bileşenleri yakın zamana kadar kendilerine Özgür Suriye Ordusu adını veren çatıya bağlı hareket ediyordu. Ayrıca el Kaide’nin Suriye kolu olarak bilinen El Nusra Cephesi de zaman zaman IŞİD karşıtı koalisyona destek veriyor.

Kanlı infaz
IŞİD’in en büyük başarıları Rakka’da yaşandı. Irak ve Suriye’nin Deyr ez-Zor kentindeki güçlerinden takviye alan militanlar, önceki gün Türkiye’ye açılan Tel Abyad kentindeki kapıyı kontrol altına almıştı.

IŞİD karşıtı koalisyona bağlı militanlar ise Türkiye’ye kaçmıştı. Dün de Rakka’nın Tabka şehrinde, Müslüman Kardeşler’in silahlı kanadı olarak bilinen ve İslami Cephe’nin bileşenlerinden olan Tevhid Tugayı’na bağlı militanların IŞİD’e teslim olduğu iddia edildi. Henüz bağımsız kaynaklarca doğrulanmamış iddiaya göre, Tevhid militanları silahlarını ve karargah binalarını IŞİD’e teslim etti.

IŞİD’in ayrıca Rakka çatışmalarında yaralı olarak ele geçirdiği 100’e yakın İslami Cephe militanını infaz ettiği belirtiliyor. “Suriye Devrimci Koordinasyon Birimi” tarafından yapılan açıklamada Rakka hastanesine idam edilen 70 militanın cesedinin gönderildiği belirtildi. İslami Cephe de kanlı infazı doğruladı.

IŞİD ayrıca saldırılara rağmen Gaziantep’e açılan Cerablus kapısını elinde tutuyor. Ayrıca Kilis’te bulunan Öncüpınar Sınır Kapısı’nın karşısına düşen Bab es-Selam kapısı Tevhid Tugayı’nın elinde olsa da bu kapıyı kontrol eden, Halep’in kuzeyindeki Azaz da IŞİD’in elinde.

El Kaide bağlantılı örgüt, batı Halep ve İdlib cephesindeki grupların ana ikmal yolu olan Hatay’daki Cilvegözü Sınır Kapısı’nın karşısına düşen Bab el-Hava’yı kontrol edemese de, bu geçişe oldukça yakın Darkuş ve Atme kasabasını kontrol altında tutuyor.

Dün de IŞİD militanlarının kuzeydoğu Halep’teki en önemli kasaba olan el Bab’a girdikleri cihadçı kaynaklar tarafından duyuruldu.

Türkiye yakın bir zamana kadar IŞİD’i hem Suriye ordusuna hem de PKK’ye yakınlığı ile bilinen Halk Savunma Güçleri’ne (YPG) karşı desteklemişti. Ancak grubun giderek güçlenmesi ve Amerika Birleşik Devletleri’nin Şam yönetimine karşı siyasetini zayıflatması nedeniyle tasfiyesine karar verilmişti. Tasfiye öncesinde ABD, İslami Cephe’nin ana unsurlarından olan Ahraru’ş Şam temsilcileriyle görüşmüş ve Türkiye’den bu savaş için silah sevkiyatı yapıldığı ortaya çıkmıştı.

IŞİD ise kendisine yönelik yapılan savaşın Türkiye tarafından koordine edildiğini iddia ediyor.

Bir darbe de Esad’dan
Suriye’nin Halep kentinde ordu birlikleri 2012 yazında kaybedilen yerleri geri kazanmaya devam ediyor. Dün de Suriye Ordusu, Halk Savunma Güçleri ve Filistinlilerden oluşan Kudüs Tugayı’nın ortak operasyonunda Halep’in kuzeydoğsundaki Nakkarin kasabası ele geçirildi. Militanların doğu Halep’teki en büyük üssü konumundaki Şeyh Neccar Sanayi Sitesi’nin güneyinde yeralan bölgenin alınmasıyla, ordu buradan El Bab’a uzanan koridoru açmış oldu. Doğu Halep’te son üç aydır Suriye ordusu büyük ilerlemelere imza atmıştı.