Türkiye’nin silahları İslami Cephe’nin elinde

Dört gün önce ÖSO’dan ayrıldığını duyuran İslami Cephe önceki gün bu örgütün elindeki Türkiye sınırında bulunan Bab el Hava sınır kapısını ve bölgedeki tüm cephanelikleri ele geçirdi. Söz konusu cephaneliklerde Türkiye’den gönderilen silahlar bulunuyordu.

(soL - Dış Haberler) Suriye’de hükümete karşı savaşan dış destekli militanlardan oluşan ve kendisine Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) adını veren gruptan geçen ay ayrılan altı İslami örgütün kurdukları İslami Cephe önceki gün ÖSO’nun elinde bulunan Türkiye sınırındaki Bab el Hava sınır kapısını ele geçirdi. Merkezi İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözetleme Örgütü’nden (SOHR) yapılan açıklamada, Cilvegözü Sınır Kapısı’nın Suriye tarafında yer alan, İdlib eyaletine bağlı Bab el Hava ile birlikte bölgedeki tüm cephaneliklerde İslam Cephesi’nin eline geçtiği belirtildi. Gözlemevi’nin açıklamasına göre söz konusu cephaneliklerde Türkiye’den ÖSO’ya gönderilen silahlar bulunuyordu. SOHR ayrıca ÖSO ve İslami cephe arasında çıkan çatışmada en az beş kişinin öldüğünü söyledi ancak ölenlerin hangi taraftan olduğunu açıklamadı. Ancak çatışmadan kaçan kimi ÖSO komutanlarının bölgede bulunan üsleri boşaltarak Türkiye’ye kaçtığı öne sürüldü.
ÖSO Sözcüsü Luay Mikdad da İslami Cephe’nin, kendilerine yardım teklifinde bulunarak bölgedeki üslere girdiğini ancak ardından ÖSO üyelerinin üsten ayrılmasını istediklerini ve üsse İslami Cephe bayraklarını astıklarını söyledi.

İslami Cepheni’nin Bab el Hava’yı ele geçirmesi, örgütün ÖSO komutanlığını tanımadığını açıklamasından dört gün sonra geldi. Ahrar’uş Şam, Tevhid Tugayı, İslam Ordusu, Şukur el-Şam, Liva el-Hak ve Ensar el-Şam geçen ay bir araya gelerek İslami Cephe’yi kurduklarını açıklamıştı.

ÖSO içerisinde yer alan bu silahlı gruplar, 25 Eylül’de aralarında El-Kaide’nin Suriye kolu olarak bilinen Nusra Cephesi’nin ve Ahraru’ş- Şam adlı İslamcı silahlı örgütlerin de imzaladığı bir bildiriyle Suriye’deki destekli muhalefetin çatı örgütü Ulusal Koalisyon’u ve onun kurduğu hükümeti tanımadığını açıklamıştı. Nusra Cephesi dışındaki İslamcı silahlı gruplar 22 Kasım’da İslami Cephe adlı bir koalisyon kurmuş ancak ÖSO’yla koordinasyonu sürdürdüğünü açıklamıştı. Ancak dört gün önce İslami Cephe’den yapılan açıklamada ÖSO Komutanı Selim İdris’in sahaya komuta edebilecek güçte olmadığı belirtilmiş ve ÖSO’dan ayrıldıklarını duyurmuştu.

Kimyasal silahlar 
için hazırlık
Suriye’de savaş ve rakip muhalif gruplar arasındaki çatışmalar devam ederken, Suriye yönetiminin elinde bulunan kimyasal silahların imhası konusunda ABD’de hazırlıklar da devam ediyor. ABD’nin, 90 gün içinde silahların yok edilmesi amacıyla bölgeye bir gemi, iki seyyar imha tesisi göndermeye hazırlandığı belirtildi. ABD deniz kuvvetlerinin açık denizde bu tehlikeli görevin üstesinden gelebilmek için şu sıralarda bir yük gemisini gerekli araç gereç ile donattığı bildiriliyor.

Irak’ta El Kaide güçleniyor
Irak ve Suriye’de faaliyet gösteren El Kaide bağlantılı Irak Şam İslam Devleti, Irak’ın çok sayıda kentinde kontrolü ele geçirebilmek için büyük bir saldırı başlattı. Bir yıldan uzun bir süredir üyelerini hapisten kaçıran IŞİD ayrıca sürekli yeni insanları ‘ordusuna’ katarak Irak devletine başkaldırıyor. Amacı şeriat ile yönetilen yeni bir devlet kurmak olan IŞİD, bu yıl Irak’ta yaşanan ve 6 bin 200’den fazla kişinin ölümüne sebep olan şiddet olaylarının büyük bir kısmının sorumluluğunu üstlendi.

ABD’de yayın yapan Washingto Pots gazetesine göreyse grup artık farklı bir döneme giriyor. Suriye’nin bazı bölgelerinde, mahkeme, okul ve sivil bürokrasi gibi devletin temel bileşenlerini kurmaya başlayan grup, Irak’ta da kalıcı olduklarını göstermek için sürekli olarak ordu güçleri ile çatışmaya devam ediyor.

Halkı korkutarak güvenlik güçlerinden uzaklaşmaları ve kendilerine katılmalarını sağlayan örgüt, hükümetin yanlış politikaları da bu noktada kendi lehlerine kullanmayı başarıyor ve böylece güçlenmeye devam ediyor.