"Türkiye'nin patriot füzesi alacak olmasından mutluyuz"

ABD Dışişleri Bakanlığının Silahlanmanın Kontrolü ve Uluslararası Güvenlikten Sorumlu Müsteşarı Ellen Tauscher, "Türkiye'nin ABD'den patriot füzesi alacak olmasından memnuniyet duyduklarını" söyledi.

ABD'deki düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi'nde düzenlenen konferansta soruları yanıtlayan Tauscher, "Türkiye de dahil olmak üzere tüm NATO müttefiklerini, Obama yönetiminin üzerinde değişikliğe gittiği füze kalkanı projesine katılmaya davet ettiklerini" bildirdi.

"Yeni sistemin Türkiye'ye, önceki Amerikan yönetiminde öngörülen sisteme oranla daha fazla koruma sağlayacağını" ifade eden Tauscher, "bu, Türkiye için olduğu kadar, bizim için de iyi haber. Çünkü Türkiye bizim çok değer verdiğimiz bir müttefikimiz. Türkiye'de birçok askerimiz var. Türkiye çok stratejik bir ülke" diye konuştu.

Tauscher, ABD'den Türkiye'ye olası patriot füzesi satışına ilişkin olarak da, "görev alanıma giren hususlardan biri de, tüm bu satışları onaylamak. Türkiye'nin patriot füzeleri alacağını görmekten mutluluk duyuyoruz" ifadesini kullandı.

"Füze kalkanı konusunda bir önceki sistemde sorumluluk paylaşımının hemen hemen hiç öngörülmediğini, yeni sistemde ise sorumluluk paylaşımı konusunda büyük bir fırsatın bulunduğunu" kaydeden Tauscher, "önceki sistemde sadece Amerikan varlığının söz konusu olduğunu, şimdiyse, yine Amerikan varlığı kullanılacak olmasına karşın, buna ek olarak, ülkelerin kendi geliştirdikleri, edindikleri ya da satın aldıkları teknolojilerle de, 'tak-kullan' modeliyle yeni sisteme katkı sağlayabileceğini" anlattı.

"Örneğin, Türkiye de dahil olmak üzere, ABD'nin bazı müttefiklerinin PAC-3 füzesi satın almakta olduğuna" işaret eden Tauscher, "Türkiye'nin PAC-3 füzelerinin yeni sistemin bir parçası olabileceğini" belirtti.

Tauscher, şöyle devam etti:

"Örneğin, Hollanda'da yerli sistemler, Norveç ve İspanya'nın elinde kalkan teçhizatıyla donatılabilecek gemiler var. Diğer NATO ülkelerine radar ve sensörler konuşlandırmak için birçok fırsat bulunuyor. Ayrıca, NATO-Rusya Ortaklık Konseyi üzerinden Rusya ile konuşma imkanı mevcut. Yeni sistem büyük bir fırsatı doğuruyor, çünkü aşamalı, kolayca uyarlanabilen ve şebekelenmiş bir yapıya sahip. Hem yerli, hem Amerikan teknolojisini 'tak-kullan' modeli altında kullanabilme fırsatına sahibiz."

Tauscher, "dolayısıyla tüm müttefiklerimizi, bu yeni yapının bir parçası olmak için bizimle diyaloğa girmesini istiyoruz" dedi.

Yeni yapıya ilişkin planlarını NATO kapsamı içinde ortaya koyduklarını kaydeden Tauscher, "tehdit genişledikçe, sistem de Avrupa'daki tüm NATO müttefiklerimizi korumak üzere genişleyecek" ifadesini kullandı.

Yeni yapıyla ilgili yapacakları görüşmelerin NATO üzerinden ve ikili düzeyde olacağını bildiren Tauscher, "tabii ki kararları biz alacağız, ancak bunu yaparken NATO vasıtasıyla işbirliği içinde olacağız" şeklinde konuştu.

(soL - Dış Haberler)