Türkiye’nin güneyi ajan kaynıyor, hükümet sessiz

ABD resmi kaynakları bir kez daha CIA ajanlarının Suriyeli muhaliflere silah sevkiyatını düzenlemek ve “geleceğin Suriye liderlerini tanımak” adına Türkiye’nin güneyinde olduğunu açıkladı. AKP hükümeti ise Türkiye’nin güneyinin yabancı ajanlarla dolması konusunda sessiz…

Haziran ayında CIA ajanlarının Türkiye’nin güneyinde Suriyeli muhalifleri organize ettiklerinin ABD resmi kaynakları tarafından açıklanmasından sonra, yeni CIA birimlerinin de Türkiye’ye geldiği yönünde resmi kaynaklara dayanan demeçler verilmeye devam ediliyor. AKP hükümeti ise, ABD istihbaratının Suriyeli muhalifleri örgütlemek ve yönetmek üzere Türkiye’nin güneyini üs haline getirmesi konusunda sessiz.

ABD’li diplomatik kaynaklar: “Esad devrilecek”
Cumartesi günü The New York Times (NYT) gazetesinde yer alan bir haberde, Obama yönetiminin Suriye konusunda artık “diplomatik çözümü” olanaksız gördüğü ve bu yöndeki çabalara son verdiği belirtildi. Diplomatik kaynaklara dayandırılan haberde ABD yönetiminin bundan böyle Suriye konusuna aynı şekilde yaklaşan ülkelerle birlikte Beşar Esad yönetimini devirmek için muhaliflere verdiği desteği artıracağı ifade edildi.

Suriye yönetiminin ne şekilde devrileceği konusunda İsrail ve Türkiye’deki yetkililerle düzenli olarak görüşüldüğünü söyleyen gazete, ABD Savunma Bakanı Leon Panetta’nın önümüzdeki birkaç gün içerisinde İsrail’e gideceğini yazdı.

Diplomatik kaynakların ABD’nin muhaliflere silah temin etmediği iddiasında ısrarcı olduklarını belirten NYT, “Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar zaten bu çabaları finanse ediyor” diye devam etti. Haberde, ABD’nin ise muhaliflere iletişim teçhizatı ve eğitimi verdiği ve muhaliflerin Suriye ordusuna karşı verilen savaşta etkinliklerini artıracak müdahalelerde bulunduğu ifade edildi. Bunlara, verilen desteğin istihbarat yardımını da kapsıyor olabileceği eklendi.

Üst düzey bir yetkilinin “Son birkaç aydır muhalefetin güçlendiğini fark etmiş olmalısınız” sözlerini de aktaran NYT, aynı yetkilinin sözlerine “Artık buna ivme kazandırmaya hazırız” dediğini kaydetti.

Yeni ajanlar geliyor
Haberde Suriyeli muhaliflerin sınırdan geçişlerine yardım etmek ve hangi gruplara silah temin edileceğine karar vermek üzere küçük bir CIA grubunun daha Türkiye’nin güneyine geldiği de aktarılıyor. CIA’nın amacının “silahların El Kaide’yle bağlantılı grupların eline geçmesini engellemek” olduğu iddiası ise bir ABD’li diplomatik kaynağa dayandırılıyor. Başka bir ifadeyle, CIA’nın Suriye yönetimini devirmek üzere Türkiye’ye düzenli olarak çeşitli istihbarat birimleri gönderdiği bir kez daha resmen ilan edilmiş oldu.

Haberde aynı yetkilinin Türkiye’deki istihbarat görevlilerinin muhaliflerin büyüyen ve değişen şebekeleri hakkında bilgi toplamayı ve “bir gün ülkenin liderleri olabilecek savaşçılarla yeni bağlar kurmayı” amaçladığı da belirtiliyor.

Türkiye’nin güneyi CIA ajanlarının Suriye’de kurulmak istenen yeni rejimin olası önderleriyle hasbıhal ettiği bir merkeze dönüşmüşken, AKP hükümetinin bu açıklamalar hakkında tek bir kelime dahi etmemesi dikkat çekiyor.

(soL-Haber Merkezi)