Türkiye’de İran’a saldırı provası

ABD ve İsrail’in yaptığı ortak tatbikatta, Malatya’nın Kürecik beldesine yerleştirilen füze kalkanı test edildi. İran’a yönelik olası bir saldırının provası olarak görülebilecek tatbikat, böyle bir durumda Türkiye’nin üstleneceği rolü ortaya koyuyor.

NATO’nun füze kalkanı projesi kapsamında Malatya’nın Kürecik bölgesinde konuşlandırılan füze kalkanı, ilk kez Cuma günü ABD ile İsrail’in ortak tatbikatında denendi. İsrail istihbaratına yakınlığıyla bilinen Debkafile sitesinin haberine göre bir İsrail F-15 savaş uçağının Akdeniz üzerindeki uluslararası sularda İsrail yönüne fırlattığı Rafael Blue Sparrow 2 füzesi, İsrail’deki radardan ve Kürecik’te kurulan radardan saniye saniye izlendi.

İran’dan İsrail’e yönelik bir füze saldırısının simülasyonu olan tatbikat süresince İsrail’deki radar ile Malatya’daki radar arasında veri paylaşımı ve tam koordinasyon sağlandığı bildirildi.

ABD istedi, Türkiye kabul etti
Tatbikatla olası bir İran saldırısında havadaki füzenin hızı ve koordinatlarının anında belirlenebilmesi için İsrail ve Türkiye’deki radarın uyumlu bir şekilde çalışabileceği görülmüş oldu.

Debkafile’ın haberine göre, Türkiye’nin İsrail ile veri paylaşılmayacağı yönündeki açıklaması nedeniyle ABD yönetimi, tatbikat öncesinde Ankara’dan izin istedi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Washington ziyaretine denk gelen tatbikat için Ankara’ya, “Siz bu çekinceyi kaldırın biz de Türkiye’nin Suriye planına tam destek verelim” önerisi getirildi, Ankara da teklifi kabul etti.

Hedefte İran var
İran’a yönelik olası bir askeri operasyonun gündemden düşmediği bir dönemde düzenlenen tatbikat, ABD ve İsrail’in İran’a saldırısı için prova niteliği taşıyor. Olası saldırıya misilleme olarak İran’ın bölgedeki ABD ve İsrail hedeflerine uzun menzilli füzelerle saldırması halinde, bu füzelerin havada imha edilebilmesi için Malatya’daki radarın da kullanılması bekleniyor. Tatbikat, füze kalkanının İran’a karşı kullanılmayacağını savunan Türkiye’nin olası bir operasyonda alacağı rolü de ortaya koyuyor.

ABD ve İsrail’in ortak tatbikatı, İran’da İslam Devrimi’nin 33. yılı kutlamalarıyla da aynı zamana denk geldi. Ülkenin birçok bölgesinde düzenlenen ve yüz binlerce kişinin katıldığı törenlerin merkezi, başkent Tahran'daki Azadi Meydanı’ydı. Törenlerde üzerinde "ABD'ye ve İsrail’e ölüm” yazılı pankartlar ve Bahreyn, Filistin ve Suriye bayrakları dikkat çekti.

Füze kalkanını Ankara istemiş
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, geçen hafta füze savunma sisteminin Türkiye'de konuşlandırılması talebinin Ankara'dan geldiğini söylemişti. NTV’ye konuşan Rasmussen, Soğuk Savaş döneminde Türkiye'nin Rusya'nın komşusu olarak önemli bir rol oynadığını söyleyerek, "Türkiye bugün de önemli bir rol oynamaya devam ediyor. Bizim Kosova, Afganistan ve son olarak da Libya'daki operasyonlarımıza çok önemli katkıda bulundu" demişti.

(soL - Dış Haberler)