Türkiye ve Katar, ateşkes için Hamas'a baskı yaptı

Mısır'da Filistin heyeti ile yapılan görüşmelerin ardından 4 Ağustos'ta varılan ateşkes anlaşması sürecinde, Türkiye ve Katar'ın Mısır'In anlaşma modelini kabul etmesi için Hamas'a baskı yaptığı belirtildi.

(soL - Dış Haberler) Müzakereleri takip eden Mısırlı bir yetkili, Al-Monitor'e yaptığı açıklamada ABD'nin İsrail'e anlaşma için baskı yaparken, Katar ve Türkiye'nin de Hamas'a baskı yaptığını açıkladı.

Kamuya açık ve kimi zaman gizli şekillerde Mısır'ın taleplerinin kabulu için çaba sarf edildiği, taraflara çatışmaların durdurulması için baskı yapıldığı, Birleşmiş Milletler ve ABD'nin İsrail, Katar ve Türkiye'nin ise Hamas'ın adım atması için rol aldığı belirtildi.

Hamas Siyasi Büro üyesi İsmail Haniye, 5 Ağustos akşamı yaptığı konulmasında, "Hamas, siyasi eylemleri konusunda büyük bir sorumluluk göstermiş, Katar, Türkiye ve Mısır ile iletişim kurmuş, ablukanın kaldırılması, halkımızın daha fazla kurban edilmemesi ve direnişin layık olduğu için en uygun sonuç ve koşullar için uğraşmıştır, savaşta yenemediğiniz düşmanı, yalnız siyaset yoluyla da yenemezsiniz" demişti.

İsrail'in 29 gün süren Gazze saldırısının ardından, Mısır'da Filistin heyetinin bulunduğu ancak İsrail'in temsilci göndermediği bir toplantı düzenlenmiş, 72 saat sürecek bir ateşkes kararı alınmış, dün ise ateşkesin uzatılacağı duyurulmuştu.