Türkiye terör ihraç ediyor

El Kaide bağlantılı Eş Şebab militanların Kenya’da geçtiğimiz ay bir alışveriş merkezine yönelik kanlı saldırısında, bir Türk vatandaşının kilit rol oynadığı iddia ediliyor. Türkiye, dış basına yansıyan bu iddiaları yalanladı.

(soL - Dış Haberler) Somali merkezli ve El Kaide bağlantılı Eş Şebab örgütünün, Kenya’nın başkenti Nairobi’deki Westgate Alışveriş Merkezi’ne yönelik kanlı saldırısında bir Türk vatandaşının kilit rol oynadığı ve arandığı iddia ediliyor. Kenya’da yayımlanan Standard Media gazetesine konuşan yetkililere göre, 72 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıda kilit rol oynadığı iddia edilen Türk vatandaşı, alışveriş merkezinin giriş katında bir yıl önce dükkan kiraladı ve kurşun geçirmez cam taktırdığı dükkanında Eş Şebab militanlarının silahlarını sakladı. 21 Eylül’deki saldırının ardından Kenya yetkilileri, alışveriş merkezine silah sokulamayacağını ve militanların içeriden bir dükkanı kiralamış olabileceğini iddia etmişti.

Kendilerini sığınmacı gibi tanıtan militanları Dadaab mülteci kampından Westgate’e bir Hindistan vatandaşının getirdiği belirtiliyor. Türk ve Hindistanlı şüphelilerin saldırıdan bir gün önce birlikte ülkeyi terk ettiği iddia ediliyor. Hindistanlı şüphelinin militanları evinde sakladığı belirtilirken, saldırı öncesinde keşif turlarının da Türk vatandaşına ait beyaz bir araçla yapıldığı düşünülüyor. Yetkililer, bu aracın da arandığını belirtirken, Türk ve Hindistanlı şüphelilerin hangi ülkeye gittiğine dair bilgi vermediler.

Daha önce saldırıya katıldığı iddia edilen bir İngiliz vatandaşının da Kenya’dan THY’ye ait bir uçakla İstanbul’a gelmeye hazırlanırken, havaalanınında güvenlik güçleri tarafından yakalandığı iddia edilmişti.

Türkiye’den yalanlama
Kenya’daki Türkiye Büyükelçisi Hüseyin Avni Aksoy ise basına yansıyan iddiaların yalanlandığını iddia etti. AA’ya konuşan Aksoy, Kenya Ulusal İstihbarat Servisi Başkanı ve Emniyet Müdürü ile görüştüğünü, iki üst düzey yetkilinin de saldırıyla ilgili hiçbir Türk’ün aranmadığını söylediklerini belirtti. Türkiye’den son yıllarda El Kaide bağlantılı örgütlerin saflarına katılan çok sayıda kişi bulunuyor. Özellikle Suriye’de savaşan El Kaide bağlantılı örgütlerin saflarına katılan bu kişilerin bazıları, Suriye ordusu tarafından öldürülmüştü. Bu kişilerin bazılarının 2003 yılında İstanbul’da El Kaide tarafından düzenlenen bombalı saldırılarla bağlarının olması dikkat çekmişti. Şu anda Suriye’de kaç Türk’ün savaştığı kesin olarak bilinmiyor ancak bu rakamın binin üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Muhalefet partileri, daha önce verdikleri soru önergeleriyle, hükümetin Türkiye’den giden savaşçılar konusunda aldığı önlemleri sormuş ancak net bir yanıt alamamışlardı.

‘Türkiye uyarılara kulak asmıyor’
Batılı istihbarat servislerine göre, Avrupalı cihatçılar “daima”, Türkiye üzerinden Suriye’ye giriş yapıyor. Fransız Le Monde’un haberine göre, Fransız gizli servisi DGSE, Suriye’deki savaşa katılan batılı cihatçıların sayısında artış olduğunu saptadı. Batılı istihbarat servislerine göre, cihat yanlısı siteler aracılığıyla ikna edilen bu kişiler Türkiye üzerinden Suriye’ye geçiş yaparken Türk polisi ve istihbaratı hiçbir şey yapmıyor. Le Monde Fransız yetkilerin bu nedenle Türkiye’ye tepkili olduğunu aktardı. Haberde Batılı servislerin Ankara’yı konu hakkında bilgilendirdiği ancak Türkiye’nin uyarıları kulak ardı ettiği kaydedildi.