Türkiye sınırı kaynıyor

Suriye’nin kuzeyinde, Türkiye sınırına yakın kasabalarda silahlı gruplar büyük bir iç savaşa tutuştu. Saldırıya uğrayan El Kaide bağlantılı gruba yakın kaynaklara göre, saldırı Türkiye’de planlandı. Çatışmaların Türkiye’ye sıçraması tehlikesi bulunuyor.

(soL - Dış Haberler) Suriye’nin kuzeyinde bir süredir El Kaide bağlantılı Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) ile diğer silahlı gruplar arasında devam eden gerilim Cuma günü patladı. Taraflar arasında İdlib ve Halep’te şiddetli çatışmalar yaşanıyor. IŞİD’i isyancı komutanları ve muhalifleri kaçırmak, işkence yapmak ve öldürmekle suçlayan militanlar hafta içinde “Mücahit Ordusu” adı altında birleşmişti.

Aralarında Türkiye’ye yakınlığıyla bilinen Nurettin ez-Zengi grubunun da bulunduğu 8 örgütün oluşturduğu Mücahit Ordusu, “Allah’ın kanunlarını çignemekle” suçladıkları IŞİD’in kendisini lağvedene kadar hedefleri olacağını duyurdular. Mücahit Ordusu IŞİD militanlarından saflarına katılmalarını ya da silahlarını bırakarak Suriye’yi terk etmelerini istedi.

Halep ve İdlib’te çatışıyorlar
Çatışmalar, geçtiğimiz hafta muhalif bir doktorun IŞİD tarafından kaçırılması ve öldürülmesinin ardından başladı. Bu olayın ardından İdlib ve Halep’te IŞİD’e karşı gösteriler başladı. IŞİD militanlarının İdlib’e bağlı Kefar Tahkarim’de göstericilerin üzerine ateş açmasının ardından taraflar arasında çatışmalar başladı. Ancak Mücahitler Ordusu’nun yetersiz kalmasının ardından Suriye’deki en büyük grupların oluşturduğu İslami Cephe ve Suriye Devrimciler Cephesi devreye girdi. Şu an taraflar arasında İdlib’e bağlı Atarib, Harem, Salkin, Serakib, Marat el Numan’da ve Halep’teki Azaz ve Tel Rıfat başta olmak üzere, birçok noktada çatışmalar yaşanıyor. Çatışmada 30’dan fazla IŞİD üyesinin öldüğü, 50 kadarının yaralandığı ve 100 kadarının da esir alındığı iddia edildi. IŞİD ise özellikle eski müttefikleri İslami Cephe’yi ihanetle suçladı. Örgüte bağlı Twitter hesaplarından yapılan açıklamada, bu gruplarla IŞİD arasında görüşmeler yapıldığı, İslami Cephe’nin tarafsız kalmayı kabul ettiği ancak daha sonra saldırıya geçtiği iddia edildi. IŞİD hesapları ayrıca saldırının 18 Ekim’de Türkiye’deki bir toplantıda planlandığını iddia ediyor. Bu tarihlerde Katar Dışışleri Bakanlığı yetkililerinin Hatay’da bazı silahlı gruplarla görüştüğü ve onları yeniden organize etmeye çalıştığı basına sızmıştı. Nitekim Katar, bu toplantının ardından IŞİD karşıtı propagandaya hız verdi. Katar televizyonu El Cezire, önce IŞİD’in lağvedildiğini duyuran El Kaide lideri Eyman el Zevahir’nin eski bir bant kaydını yayınladı. Ardından diğer El Kaide bağlantılı örgüt olan El Nusra Cephesi’nin lideri Muhammed el Culani ile yapılan röportaj yayımladı.

İslami Cephe içinde bütün gruplar IŞİD’e karşı savaşmıyor ancak Türkiye ve Katar çizgisine yakın olanlar örgüte karşı savaşa katılmış durumda. Sukuru’ş Şam, Müslüman Kardeşler’in silahlı kolu olarak bilinen Tevhid Tugayı ve Ahraru’ş Şam şu anda IŞİD’e karşı Mücahit Ordusu ile ittifak halinde. Ancak İslami Cephe içindeki Suudi Arabistan’ın adamı Zehran Alluş’un komutasındaki İslam Tugayı halihazırda bu çatışmalara katılmış değil.

Özellikle Türkiye’ye yakın kasabalara yoğunlaşan çatışmalar nedeniyle sınırda da tehlike tırmanmış durumda. Geçtiğimiz Şubat ayında yine silahlı gruplar arasındaki hesaplaşmalar Cilvegözü Sınır Kapısı’na taşmış, bombalı saldırıda 18 kişi yaşamını yitirmişti.

El Kaide Felluce’yi zapt etti
Irak’ın Suriye sınırındaki el Anbar eyaletinde El Kaide ve Irak ordusu arasındaki çatışmalar sürüyor. Önceki gün Irak ve Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) bağlı militanlar ve yerli bazı aşiretler, güçlerini birleştirerek Felluce kasabasını ele geçirmişti. Bu saldırının ardından dün Irak ordusu kenti havan toplarıyla vurdu. Reuters ajansına konuşan kentteki yerel kaynaklar, bu bombardımanda 8 kişinin öldüğünü ve 30 kişinin yaralandığını açıkladı. El Anbar’daki bir diğer kent olan Ramadi’de ise aşiretler Irak ordusuyla birleşerek IŞİD’e karşı savaşma kararı almışlardı. Pazartesi günü askerlerin Ramadi’deki bir protesto kampını tahliye etmesi ardından çatışmalar başladı. Salı günü Bağdat yönetimi kentlerden asker çekmeyi kabul etmiş, bunun ardından IŞİD militanları ortaya çıkarak polis karakollarını basmıştı. Maliki yönetimi ise aşiretlerle anlaşarak militanlara karşı saldırıya geçmişti. Bu çatışmalarda şimdiye kadar 35 kişinin öldürüldüğü belirtiliyor. Görgü tanıkları her iki kentin bazı mahallelerinde hâlâ El Kaide bayraklarının dalgalandığını belirtiyorlar. Çarşamba günü Birleşmiş Milletler 2013 yılı içinde Irak’da en az 7 bin 818 sivil ve bin 50 güvenlik gücünün öldüğünü açıklamıştı.

Beyrut saldırısını üstlendiler
Lübnan’ın başkenti Beyrut’un güneyinde Hizbullah’ın güçlü olduğu Dahiye’de, Perşembe günü düzenlenen intihar saldırısını El Kaide bağlantılı Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) üstlendi. IŞİD’e yakın bir internet sitesinde yayınlanan açıklamada, Hizbullah’a “Hizbulşeytan” denirken başka saldırılar da olacağı ima edilerek, saldırının “yalnızca küçük bir bedel ödetme” olduğu belirtildi.